Koje 4 stvari ne bi trebalo da prosipate u odvod sudopere ili lavaboa

Kada je reč o ostacima pojedine hrane i tečnosti, najlakše je prosuti ih u kanalizacioni odvod. Ali - da li je najpametnije? Odgovor na pitanje šta ne sme da se prosipa u odvod dali su eksperti za održavanje životnog prostora, a neke stvari sa spiska će vas iznenaditi.

Nekada je zaista najlakše prosuti nešto u kanalizacioni odvod, bilo da čistite kuhinju ili kupatilo. Međutim, pojedine tečnosti i ostaci namirnica mogu izazvati začepljenje cevi i dovesti do stvaranja neprijatnih mirisa. Preporuke o tome šta nikada ne bi trebalo prosipati u odvode dali su eksperti za održavanje životnog prostora, a njihovih saveta bi trebalo da se pridržava svako ko želi uredan i čist dom.

Bilo koja vrsta ulja i svinjska mast

Iskorišćeno ulje ili svinjsku mast nikada ne bi trebalo prosipati u odvod, bilo da je reč o ostacima od salate, prženja ili ulje kome je istekao rok trajanja. Zbog svoje strukture, ulje sa vremenom postaje lepljivo, a znači da se na njega mogu zalepiti i ostaci namirnica ili dlake ljubimaca ili kosa. Ne samo da prosipanje ulja može dovesti do začepljenja odvoda, već i do pojave neprijatnih mirisa od nagomilanih u odvodu ostataka.

Ostaci testenina i pirinča

Ostatke testenina i pirinča koji su nakon obroka ostali u tanjiru takođe nikada ne bi trebalo prosipati u odvod, savetuju stručnjaci sa portala Sprus. Ove namirnice u dodiru sa vodom imaju tendenciju da se dodatno šire, što je siguran put ka začepljenju cevi. Umesto toga, pre pranja posuđa (ručno ili u sudomašini) ostatke testenina i pirinča treba pažljivo skupiti i baciti u kantu za otpatke.

Talog od kafe

Talog od kafe, bilo da je u pitanju onaj iz espreso aparata ili onaj koji je ostao na dnu šoljice nakon što ste ispili prvu jutarnju tursku kafu, nikada ne bi trebalo prosipati u odvod. Iako ovo možda i ne deluje opasno na prvi pogled, problem koji može izazvati ova navika može biti veliki, naročito ukoliko je praktikujete baš svaki dan.

Nalepnice sa voća

Jabuke, pomorandže, kivi, banane - ovo voće najčešće na sebi  ima nalepnice koje kada ga perete nemaju kud već - direktno u odvod sudopere. Ipak, bez obzira na to što su one male i naizgled bezopasne, ukoliko se zalepe za cevi mogu dovesti do njihovog začepljenja. Zato stručnjaci uvek savetuju da ih prvo uklonite, a tek onda perete voće.