Magazin

Komarci, ose, mravi - kako izbeći insekte

Komarci i bube su neizostavni kada dođe lepo vreme i ne samo što nam dosađuju, u nekim situacijama sa njima ne možemo da izađemo na kraj. Ima ih više nego inače - lete i skaču na sve strane, pa se mrežica za prozore, kao i korišćenje krema i sprejeva za ublažavanje otoka od uboda podrazumevaju. Postoji još načina kako da se rešimo ovih napasti, naglašavaju stručnjaci, te je poželjno je da ih znamo.
Komarci, ose, mravi - kako izbeći insekte© @ jcomp/freepik

Leto ne donosi samo lepo vreme i zabavu, već sa njim dolaze i naporne pojave kao što su komarci, mravi, buve: "Što je toplije, to su bube aktivniji i brže. Nažalost, to može značiti da će se verovatnije hraniti i kretati oko vas", kaže Majkl Raup, profesor entomologije.

Naravno da ćemo da uradimo sve što je u našoj moći da smanjimo rizik da dođu u kontakt sa kožom - pripremamo sprejeve, kreme. Ipak, ovde mnogi greše, jer koriste isto sredstvo ili metodu kako bi se rešili raznih insekata. Svaka buba je drugačija, kažu entomolozi i predlažu sledeće savete kako da izbegnemo najčešće insekate na koje ćemo naleteti tokom leta.

Komarci

Sigurno da su komarci najdosadniji insekti i ne prođe leto da bar jednu noć ne spavamo zbog njih. Stručnjaci napominju da će ventilator blizu prozora da ih odvrati da uđu u dom. Njih privlači vlaga, te bi na primer, bazenčiće za decu trebalo prekrivati. Takođe, mreže na vratima i prozorima se podrazumevaju.

"Ujedi komaraca imaju tendenciju da stvore crvene kvrge koje svrbe i obično su grupisane. Preporučujem nanošenje hidrokortizonske kreme, a možete da uzmete antihistaminik protiv alergijeske reakcije na pljuvačku komarca", savetuje dr Geri Goldenberg.

Pčele i ose

Da bismo ih izbegli, preporuka je da ne koristimo "slatkaste" mirise: "Ako je pčela blizu vas ili sleti na vas, ostanete mirni, hladni i pribrani. Nisu zainteresovani da vas ubodu", savetuje Raup. Ipak, ako se to dogodi pomažu hladne obloge i hidrokortizonska krema, piše Jahu.

Što se tiče osa, one su agresivnije i mogu ubosti i više puta. Preporuka je da hranu pokrivamo ako smo napolju i ne sedimo u blizini kanti za smeće, jer vole ova mesta.

Česte su alergije na ubode i pčela i osa - otoci, crvenila, pa i gušenja, pa u takvim situacijama treba se hitno obratiti lekaru. 

Krpelji

Trebalo bi redovno kositi i održavati travnjak oko kuće, a ako idemo na izlete, lekari savetuju da nosimo odgovarajuću obuću i odeću (dugi rukav i nogavice, čarape koje prekrivaju nogavice) kako bismo napravili barijeru između insekta i kože. Ukoliko nam se krpelj zakači na kožu, trebalo bi se obratiti obližnjem domu zdravlja.

Pauci

Česti su tokom leta, "vole" ćoškove soba, prostore oko prozora, vrata, kutije sa nakitom, police sa knjigama. Male su verovatnoće da će nas ugristi, ali ako se to dogodi ne predstavljaju neki veliki rizik za ljude i svaki mogući ugriz bi bio sličan ubodu pčele. Naravno, ovde se ne govorimo o otrovnim paukovima.

"Ujedi pauka izgledaju kao crvene kvrge sa krastama. U slučaju nekih otrovnih pauka, možete razviti nešto što se zove nekroza i tada se stvara veliki čir", kaže Goldenberg.

Leto podrazumeva da putujemo širom sveta, te ako nas ugrize opasan pauk, poput udovice ili pustinjaka, ili ako ne znamo koja vrsta pauka nas je ujela, najbolje je da odmah potražite medicinsku pomoć, savetuju lekari.

Buve

Prisutne su tokom cele godine i da bi smanjio rizik od interakcije sa buvama, preporučuje se redovno negovanje kućnih ljubimaca. Redovno usisavanje u kući može ukloniti jaja buva, larve, lutke i odrasle jedinke sa tepiha i prostirki.

Mravi

Čist dom, raspremljen sto, ispražnjeno đubre su dobar preduslov da nemamo mrave u stanu. Ukoliko nas pak ugrizu, led koristiti za smanjenje otoka, zajedno sa hidrokortizonskom kremom za zaustavljanje svraba.

image