Lošem uticaju ultra-prerađene hrane nema kraja - odražava se i na nesanicu

Ultra-prerađena hrana povezana je sa rakom, poremećejem mentalnog zdravlja, dijabetesom, srčanim oboljenjima, a niz sada možemo da nastavimo, jer se dovodi u vezu sa nesanicom, tvrde naučnici. Naime, nova studija ukazuje da ovakva hrana doprinosi hroničnoj insomniji kod nekih ljudi.

Zamrznuta gotova jela, slatkiši, peciva, hlebovi i slična hrana su veoma ukusni i dopadljivi, ali su toliko nezdravi da mnoga istraživanja govore da utiču na bolesti srca, mozga, pa i celokupnog organizma, možemo reći. U sebi imaju pojačivače ukusa, natrijum, šećere i toliko su štete telu da neki istraživači smatraju da na ambalaži ovih proizvoda treba da stoji da su opasne kao cigarete. Novija analiza govori da ovakva jela, koja su suprotnost hrani poput voća i povrća, mogu da se dovode u vezu sa nesanicom:

"U vreme kada je sve više i više hrane visoko obrađeno, a poremećaji spavanja su sve prisutniji, važno je proceniti da li ishrana može da doprinese lošem ili kvalitetnom snu", kaže naučnica Mari Pjer Stonge.

Otkrivene su statistički značajna povezanost između konzumiranja ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od hronične nesanice, nakon što su uzeti u obzir sociodemografski, način života, kvalitet ishrane i faktori mentalnog zdravlja.

Ipak, naučnici su oprezni i ističu da podaci ne utvrđuju uzročnost, ali studija je prva ovakve vrste i doprinosi postojećem korpusu znanja o ultra-prerađenoj hrani. Uzimajući u obzir prethodna istraživanja koja smo videli, i dobro uspostavljene veze između ishrane i sna, možda nije iznenađujuće da ovakva hrana može imati uticaj na tela u smislu da povećava rizik od hronične nesanice, smatraju naučnici.

Još nije jasno zašto bi ova veza mogla da postojati. Usklađivanje prerađene hrane sa povećanjem težine je jednostavnije, zbog visokog sadržaja kalorija, ali će biti potrebna dalja istraživanja da bismo razumeli kako nas ova hrana može držati budnima noću, ističu istraživači.

Neki od istih istraživača su ranije otkrili povezanost između mediteranske ishrane i nižeg rizika od nesanice, pa se čini da ova nova studija predstavlja drugu stranu tog odnosa.

Naučnici predvođeni timom sa Univerziteta Sorbona u Francuskoj pogledali su podatke od 38.570 odraslih ljudi u okviru istraživačkog projekta, mapirajući informacije o ishrani u odnosu na varijable spavanja, a piše Sajans Alert.