Magazin

Pivske banje, piling od hmelja i kupka od piva - trend koji je uzeo maha

Statistika kaže da je posle vode i čaja, pivo najpopularnije piće na svetu i mnogi ističu ne samo njegove osvežavajuće "moći", već što je i zdravo - ukoliko se umereno konzumira može pozitivno da utiče na kosti, srce, bubrege. Takođe, i brčkanje u pivu ima svoje prednosti, te pivski SPA centri postaju sve popularniji.
Pivske banje, piling od hmelja i kupka od piva - trend koji je uzeo maha© vedanti/pexels

Izgleda da je višenamenska upotreba piva uzela maha - i dalje se prvenstveno koristi kao osvežavajuće piće koje idelano ide uz vrele dane, fudbalske utakmice, gledanje kvizova. Svoju primenu polako nalazi i u sferi turizma (ne misli se samo na točenje piva i razgledanje pivnica) i određeni gradovi su registrovali pivske SPA centre, a izgleda da posluju itekako dobro.

Češka, zemlja koja je poznata po pivu i ispijanju istog je veoma popularna, ali i zbog toga što ima par odmarališta koje nude opcije kupanja u pivu. Jedinjenja u pivu, tačnije u njegovim mehurićima su dobra za kožu, ublažavaju stres mišića i poboljšavaju cirkulaciju. Hmelj, koji se takođe nalazi u ovom napitku, poznat je po tome što podstiče raspoloženje. Zato ne iznenađuje što ovakve avanture sve više i više interesuju turiste.

Takođe, Island, Španija, Belgija, Amerika, Francuska nude putnicima da posete neke od banja i da se osveže kupanjem u pivu. Smatra se da je rastuća međunarodna popularnost ovog koncepta posledica mogućnosti da se ujedinje dva popularna izvora zadovoljstva - SPA relaksacija i pivo.

Pilinzi od hmelja, pravljenje kupke po svom izboru

Naravo da odlazak u ove SPA centre ne podrazumeva samo da se bućnemo u kadi punoj piva. U Belgiji, na primer, možemo da napravimo sopstvenu kupku tako što ćemo izabrati neki od različitih vrsta hmelja koji imaju drugačije esencije, ali su korisni efekti slični, a moguć je i piling hmeljom u kadi.

U Strazburu pivski SPA cveta i ističe se da je koncept izazvao mnogo radoznalosti kod lokalnog stanovništva i da je fascinantno videti kako je prihvaćen kao novi način da se iskusi pivska kultura regiona, piše Bi-Bi-Si.

Značaj piva za kožu

"Pivo se sastoji od tri komponente koje su korisne za kožu: žitarice od slada, kvasac i hmelj", kaže dr Sindi Džons.

Hmelj je posebno bogat ksantohumulom i humulonom - prvi je snažan antioksidans koji pokazuje antikancerogena i antiinflamatorna svojstva, a drugi antibakterijski sa obećavajućim svojstvima zaceljivanja kože. Studije su takođe otkrile da ekstrakti hmelja mogu smanjiti anksioznost, blagu depresiju i stres. Duga istorija hmelja u narodnoj medicini kao sredstva za spavanje takođe je potkrijepljena naukom.

"Hmelj u poslednje vreme dobija sve veću naučnu pažnju za negu kože. Može da poveća proizvodnju kolagena da smanji bore, kao i da smanji upalu kože", kaže Džons.

image