Olimpijski grad se priprema za leto, otvaraju se plaže u Parizu

Francuzi se već uveliko spremaju za Olimpijske igre i vode računa o svakom detalju - smeštaju, prevozu, logistici, jelima koja će biti servirana učesnicima ove najprestižnije sportske manifestacije. Takođe se ulaže i u "propratne" aktivnosti tokom trajanja igara, pa se i reka Sena maksimalno sređuje kako bi posetioci mogli da uživaju na njenim obalama.

Reka Sena, jedan od simbola Pariza, takođe se priprema za Olimpijske igre, te se uređuju plaže, kako bi posetioci Grada svetlosti uživali u njenim čarima.

Duh Sen Tropea u Parizu

U nastojanju da transformiše način na koji turisti doživljavaju leto u francuskoj prestonici ovog jula i avgusta dok je domaćin Olimpijskih igara 2024. godine, grad otvara tri plaže u svom centru, donoseći duh Sen Tropea i Nice na urbane obale.

Bez izuzetka, u Parizu će biti dostupna redovna letnja plažu na obalama reke Sene, ali će joj se pridružiti još dve duž kanala Sen-Marten. Gradska vlada Pariza je uverena da će kvalitet vode zadovoljiti zdravstvene standarde tokom manifestacije, piše Si-En-En.

Kao što je svima poznato, obale Sene su bile idelane za romantične šetnje, ali je kvalitet vode dovođen u pitanje. Izgleda da su ti problemi rešeni:

"Grad će rasporediti 30 mesta za testiranje duž Sene i njenih ogranaka kako bi se pratio kvalitet vode u realnom vremenu i brzo identifikovali i rešili potencijalni rizici od zagađenja", naglasio je Pjer Rabadan, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za sport i Olimpijske igre.

Najavljeno je da će se tokom trajanja Olimpijskih igara, održavati aleternativna takmičenja, gde će se u mnogim disciplinama nadmetati stanovnici raznih okruga Pariza. Takođe, grad će ponuditi priliku da se trči tačna rutu olimpijskog maratona koja bi bila između centra grada i Versaja. Za ovaj potez mnogi kaže da je prvi takav događaj u istoriji Igara.