Magazin

Naučnici otkrili kako kratko putovanje u svemir utiče na ljudsko telo

Turisti u svemiru doživljavaju neke od istih promena na telu kao astronauti koji provode mesece u orbiti, govori nova studija. Te promene su se uglavnom vratile u normalu kada su amateri došli na Zemlju, izvestili su istraživači i otkrili još jednu zanimljivost - žene daleko bolje podnose put u svemir od muškaraca.
Naučnici otkrili kako kratko putovanje u svemir utiče na ljudsko telo© murat esibatir/pexels

Let u kosmos je sve bliže i bliže ljudima i sasvim je izvesno da će u skorijem periodu biti dostupan za sve. Naučnike je zanimalo, kako će neobučeni ljudi, dakle oni koji nisu atronauti, podneti put.

Nalazi skorašnje studije daju jasniju sliku o tome kako se ljudi prilagođavaju bestežinskom stanju i svemirskom zračenju:

"Ovo će omogućiti da se bolje pripremimo kada šaljemo ljude u svemir", rekao je Alen Liu, profesor mašinstva na Univerzitetu u Mičigenu.

Telo se prilagođava letu - uočene su promene

Dugo su proučavana svemirskih putovanja u kojima su astronauti, ali je manje pažnje posvećeno svemirskim turistima. Prva turistička poseta svemirskoj stanici bila je 2001. godine, a poslednjih godina su se proširile mogućnosti za privatna putovanja u svemir.

"Trodnevni let 2021. godine dao je istraživačima priliku da ispitaju koliko brzo telo reaguje i prilagođava se svemirskim letovima", rekla je Suzan Bejli, stručnjak za zračenje sa Univerziteta Kolorado, piše AP.

Kod četiri putnika dok su bili u svemiru na Spejsiks letu, nazvanom Inspirejšn 4, prikupljeni su uzroci krvi, pljuvačke, kože. Istraživači su analizirali uzorke i otkrili široke promene u ćelijama i promene u imunološkom sistemu. Međutim, većina promena se stabilizovala u mesecima nakon što su se putnici vratili kući, a otkriveno je da kratkoročni svemirski let nije predstavljao značajne zdravstvene rizike.

"Ovo je prvi put da smo imali pregled posade - ćeliju po ćeliju kada odu u svemir", rekao je istraživač i koautor istraživanja Kris Mejson. Radovi su objavljeni u časopisu Nejčr.

Žene bolje reaguju na svemirske uslove od muškaraca

Žene su otpornije od muškaraca na uslove u svemiru i brže se oporavljaju kada se vrate na Zemlju, govore studije.

Nalazi su preliminarni, ne samo zato što je proučavan mali broj žena astronauta, ali ako se trend potvrdi, mogao bi se pokazati važnim za programe oporavka astronauta i odabir posada za buduće misije na Mesec i šire.

Tim istraživača na čelu sa profesorom Kristoferom Mejsonom je ispitao kako je imuni sistem reagovao na let u svemir kod dva muškarca i dve žene koji su leteli oko Zemlje kao civili u misiji Spejsiks 2021. i uporedio nalaze sa podacima 64 druga astronauta.

Studija je pokazala da je aktivnost gena bila više poremećena kod muškaraca nego kod žena i da je trebalo duže da se vrati u normalu kod muškaraca kada se vrate na Zemlju. Jedan protein koji je pogođen bio je fibrinogen, koji je ključan za zgrušavanje krvi, piše Gardijan, a prenosi Tanjug.

"Dosadašnji zbirni podaci ukazuju da je regulatorni i imuni odgovor gena na let u svemir osetljiviji kod muškaraca", zaključili su naučnici u studiji.

Istaknuto je da bi otkriće moglo na utiče na izbor posade, odnosno da bi naredne misije mogle da uključe veći broj žena astronauta. Nejasno je zašto bi žene mogle biti otpornije na svemirske letove od muškaraca, ali Mejson je rekao da bi to moglo da bude zato što su u stanju da se nose sa zahtevima trudnoće.

"Mogućnost da tolerišete velike promene u fiziologiji i dinamici tečnosti može biti odlična za upravljanje trudnoćom, ali i za upravljanje stresom svemirskog leta na fiziološkom nivou", rekao je on.

image