Magazin

Kako umanjiti bol u leđima tokom višečasovne vožnje

Bol u leđima može da se pojavi ili pojača tokom višečasovne vožnje i iako doktori savetuju da u tim situacijama pravimo češće pauze, to nisu jedini smernice koje daju kada smo pred ovim izazovom.
Kako umanjiti bol u leđima tokom višečasovne vožnje© @ senivpetro/freepik

Ukoliko krećemo na odmor automobilom, jasno nam je da su pred nama sati i sati vožnje. Bol u leđima može da se pojača tokom sedenja u kolima, ali da bismo smanjili tu mogućnost, preporučuje se da se smestimo udobno od trenutka kada krenemo na put.

Sesti udobno, isprazniti zadnje džepove

Treba da se smestimo tako da nam je prijatno i da nemamo ništa u zadnjim džepovima, jer bi novčanik ili telefon mogli da utiču na nastanak bola. Udaljenost od volana treba da bude takva da nam ruke nisu ni predaleko ni preblizu, jer nepravilno odstojanje može takođe da dovede do bola u vratu, ramenima i zglobovima.

Leđa treba da budu poravnana sa naslonom sedišta, dok stopala treba da podrže kičmu i idelano je da kolena tržimo pod pravim uglom. Vozač može da pri dužoj vožnji koriste tempomat, koristan uređaj koji kontroliše brzinu kretanja vozila tako što određuje poziciju "papuče" za gas.

Pauze

Sedenje u jednom te istom položaju u automobilu će učvrstiti mišiće leđa i što dovodi do bolova i možda grčeva mišića. U idealnom slučaju, svako bi trebalo da napravi pauzu od najmanje 15 minuta na svaka 2 sata vožnje. Ako smo skloni bolovima u leđima, pauze treba da budu češće, piše Spin Helt.

Menjati poziciju, primeniti toplo-hladnu terapiju

Kada je moguće, trebalo bi se malo pomeriti u sedištu. Čak i 10 sekundi kretanja i istezanja je bolje nego da mirno sedimo. Svaki pokret koji je bezbedan u kolima će biti pomoći.

Takođe, primena toplih ili hladnih obloga može da ublaži bolove. Hladnoća deluje na otok i upalu (na primer obloge hladnom vodom), dok toplota jača cirkulaciju i opušta mišiće. Obloge najbolje stavljati tokom pauze u vožnji. Ukoliko unapred znamo da će dugotrajna vožnja da nam izazove bol u leđima, na put onda ne bi trebalo da idemo bez lekova koje nam je prepisao lekar.

Planiranje nečega da nam odvrati um od bola moglo bi da napravi veliku razliku pri vožnji. Čak i ako smo vozač, još uvek postoji nekoliko opcija koje će bezbedno pomoći da okupiramo um. Na primer, možemo da isprobamo neku novu radio stanicu, preuzmemo podkast ili slušamo audio knjigu.

image