Putujete avionom sa detetom? Evo kako da njemu (i sebi) olakšate let

Deca su pod stresom, roditelji su isfrustrirani, a drugi putnici u avionu su ili iznervirani ili se ljubazno pretvaraju da nisu - ovako mnogima izgleda let sa mališanima. Međutim, samo zato što putovanje avionom donosi izazove, to ne znači da ne možete biti spremni na njih. Uz ovih nekoliko saveta možete da ulepšate putovanje, zabavite dete, sprečite neprijatne reakcije na letenje i uspete da "preživite" vreme u vazduhu.

Let sa nezadovoljnim detetom nikome nije zabavan, ali to ne znači da celo putovanje mora da bude stresno za decu, roditelje i druge putnike. Najvažnija je priprema, timski rad (ako ne leti samo jedan roditelj), ali i spremnost na nepredvidive promene raspoloženja deteta.

Ako čak i odrasli mogu da budu nestrpljivi kada ih očekuje putovanje avionom, kod dece su ova osećanja još intenzivnija. Da bi let sa mališanom bio "bezbolan", možete da isprobate sledeće savete:

Pre ukrcavanja

"Preživljavanje" počinje pre ulaska u avion - dok ste još na aerodromu, nemojte da vadite elektroniku. Krećite se, pričajte, jedite, igrajte se - nemojte da sedite mirno dok zaista ne morate! Takođe, pobrinite se da mališani na vreme odu u toalet, jer proces ukrcavanja i poletanja može da potraje.

Neki će možda odlučiti da se ukrcaju ranije, ali to znači da će deca duže boraviti u avionu. Umesto toga, ako putuju oba roditelja, možda je bolje da se jedan ukrca i unese prtljag, a da drugi sa decom uđe tek pred kraj ukrcavanja, kako bi se skratilo vreme provedeno u zatvorenom. Ovo će mališanima dati maksimalno vremena da potroše energiju.

Pametno birajte raspored sedenja

Sedište do prozora (to jest, ono najzanimljivije) je obavezno za dete. Pored toga, ako je moguće, rezervišite prednja sedišta, tako da deca povremeno mogu biti na nogama, da se ne bi osećala "zarobljeno" među redovima.

Na kraju, ako je dete dovoljno staro da njegova stopala mogu da dohvate sedište ispred, dobro je da jedan od roditelja zauzme to mesto (dok je drugi pored deteta), da drugim putnicima ne bi smetalo dečije šutiranje.

Oslobodite pritisak i bol u uhu

Bol u uhu zbog promene atmosfere u kabini je čest uzrok plača ili nervoze. Najbolji trik je da spremite flašicu ili dojite dete, posebno kada polećete ili slećete. Pijenje pomaže bebi ili malom detetu da pročisti uši.

Druga, zabavnija opcija je lizalica - sisanje i gutanje takođe ublažava probleme sa pritiskom, a mogu se koristiti i kao nagrada za lepo ponašanje.

Raznovrsna zabava

Najbolje je da elektronski uređaji budu rezervisani kada se maksimalno iskoriste sve ostale vrste razonode. To mogu biti omiljene slikovnice, igračke ili predmeti poput izduvanih balona, gumenih igračaka, bojanki, slagalica... Što više različitih zanimacije dete ima u toku leta, imaće veći osećaj kao da vreme brzo prolazi.