Magazin

"Skriveno blago Mediterana": Pet ostrva za savršeno letovanje, a jedno je u komšiluku

Postoji stotine zapanjujuće lepih ostrva na Mediteranu, ali toliko opcija može svakoga da zbuni. Ako još uvek niste odlučili gde da otputujete, ova lista vam može pomoći.
"Skriveno blago Mediterana": Pet ostrva za savršeno letovanje, a jedno je u komšiluku© Pexels/George Zografidis

Svako ostrvo sa liste ima nešto čime se može pohvaliti, bilo da je to mekan pesak, tirkizna voda, ukusna hrana ili istorijske znamenitosti. Jedno od ovih "skrivenih blaga" Mediterana mogu da budu vaša sledeća destinacija za letovanje i uživanje na moru:

Formentera, Španija

Formentera je najmanje od španskih Balearskih ostrva, do njega se može stići trajektom sa Ibice, a široka je samo oko 1.6 kilometara na najužem delu ostrva.

Ako ne želite da radite ništa osim da jedete, pijete, opuštate se na plažama sa mekim peskom, plivate u tirkiznoj vodi ili šetate seoskim pijacama, trebalo bi da odete na ostrvo Formentera, prema posetiocima ovog mesta.

Ostrvo je predviđeno za lenje dane provedene u izležavanju na plažama koje okružuje blistava, tirkizna voda. Dakle, ako niste raspoloženi za previše zamornih letnjih aktivnosti, već samo želite da uživate, ovo može da bude pravi izbor za vas.

Porkerol, Francuska

Ovo francusko ostrvo je pravo skriveno blago na obali Rivijere. Ispunjeno je belim plažama, biciklističkim stazama, krečnjačkim liticama... Netaknuta priroda ostrva ga čini među najlepšim u ovom delu Evrope, zahvaljujući tome što na njemu nema automobila.

Ima nekoliko manjih brda, a mnogi posetioci tvrde da ima najbolje plaže u Evropi.

Hvar, Hrvatska

Proglašen je za najsunčanije ostrvo na Mediteranu, sa 2.800 sunčanih sati godišnje, ali bez obzira na vremenske prilike, ovo ostrvo će verovatno zadiviti svakog posetioca.

Odlazak na Hvar će gotovo svakome ulepšati odmor. Putopisci ga nazivaju "ostrvskim draguljem" koji nudi "najbistriju plavu vodu i mirisno, zeleno okruženje". Prema utiscima putnika, Hvar je ujedno i urbano letnje utočište poznatih ličnosti i putnika na jahtama, ali nudi i "komad Mediterana koji je porodično orijentisan, netaknut i pristupačan".

Posetioci mogu da istraže očaravajuće uvale, zidine iz 13. veka, tvrđavu na vrhu brda i glavni trg koji impresionira katedralom iz renesansnog doba.

Elba, Italija

Ovo italijansko ostrvo na obali Toskane, u Nacionalnom parku Toskanskog arhipelaga u Tirenskom moru, bilo je mesto izgnanstva Napoleona. Postalo je znatno popularnije u modernom dobu, ali drugih (lepših) razloga: posetioci ga nazivaju "večno slavnim rajem uvala sa plažama, vinogradima, azurnim vodama..."

Mnogi su ga opisali kao da je "sa razglednice", a mnogima se dopada i skromnost ostrva: Nije luksuzno i urbano kao Kapri, već je dobro mesto za odlazak kada žudite za odličnom, jednostavnom hranom, sunčanim danima i savršenim zalascima sunca iznad mora.

Folegandros, Grčka

Ovo grčko ostrvo se prostire na 32 kvadratna kilometra i čini južni deo grupe ostrva Kiklada, između Santorinija i Parosa. Folegandros je idealan za miran odmor, a na njemu se može uživati u ukusnoj hrani, zadivljujućim plažama, azurnim vodama Egeja i brojnim uvalama.

Ovo ostrvo je dom ruševina drevne Agore (pijace), srednjovekovnog sela, ima Olimpijski arheološki muzej i kulturu sa strastvenom muzikom i uzbudljivim aktivnostima.

image