Magazin

Rođeno retko belo tele bizona: Simbol indijanskog proročanstva, "blagoslov i upozorenje"

Rođenje retkog belog bizona u Nacionalnom parku Jelouston ispunjava proročanstvo Lakota naroda koje predviđa bolja vremena, članovima plemena američkih Indijanaca, koji upozorava da je to takođe znak da se mora više učiniti za zaštitu zemlje i njenih životinja.
Rođeno retko belo tele bizona: Simbol indijanskog proročanstva, "blagoslov i upozorenje"© TANJUG via AP

"Rođenje ovog teleta je i blagoslov i upozorenje. Moramo učiniti više", rekao je duhovni vođa indijanskih plemena Lakota, Dakota i Nakota u Južnoj Dakoti, Arvol Luking Hors, prenosi Si-Bi-Es.

Rođenje takvog teleta dolazi nakon što je jaka zima 2023. godine oterala hiljade bizona iz Jeloustouna, a više od 1.500 bizona je ubijeno.

Za indijansko pleme Lakota, rođenje belog teleta je slično drugom dolasku Isusa Hrista, rekao je Luking Hors i dodao da je još jedno takvo tele rođeno u Viskonsinu 1994. godine i da je nazvano "Čudo".

Legenda o Lakoti govori o prelepoj ženi koja se pojavila i ljudima donela darove u vidu svete lule i zavežljaja. Žena im je rekla da će se vratiti da uspostavi harmoniju u nemirnom svetu, a zatim se otkotrljala četiri puta, menjajući svaki put boju pre nego što je postala beli bizon.

Sa njenim odlaskom bizoni su se vratili, a beli bizoni se sada doživljavaju kao znak da se "molitve čuju i da dolazi promena".

Žena bizon se smatra centralnim prorokom - figurom nalik na mesije - u teologiji mnogih plemena, uključujući Sijukse, Čirokije, Komanče i Navaho.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Americi, bizoni su najveći sisari u Severnoj Americi, a mužjaci mogu da dostignu težinu i do 900 kilograma.

Njihova sezona parenja traje od sredine jula do sredine avgusta, tokom koje mogu biti agresivniji nego u drugim periodima godine.

image