Magazin

Ponovo zemljotres: Koncert Tejlor Svift opet izazvao seizmička pomeranja, ovog puta u Škotskoj

Izgleda da su ljubitelji pevačice ozbiljno shvatili naziv njene pesme "Shake It Off! (Protresi se!)", jer je hiljade posetilaca nastupa Tejlor Svift "pokrenulo" zemlju energičnim skandiranjem , pevanjem i igranjem na njena tri koncerta u Edinburgu prošlog vikenda.
Ponovo zemljotres: Koncert Tejlor Svift opet izazvao seizmička pomeranja, ovog puta u ŠkotskojGetty © Kevin Winter

Nastupi pevačice izazvali su seizmičku aktivnost u Edinburgu, koja se mogla registrovati sa 6 kilometara daljine, a kulminacija je nastala tokom pesama Cruel Summer, Ready For It? i Champagne Problems.

Čini se da je publika od 73.000 ljudi skandirala najglasnije i skalala najviše na koncertu u petak uveče. Obožavaoci sa koncerta su tada pomerili tlo za maksimalno 23.4 nanometra, u poređenju sa 22.8 i 23.3 nanometra u subotu i nedelju. Seizmička aktivnost je uglavnom uzrokovana igranjem i dostigla je vrhunac tokom pesme "Ready for It?".

Pored toga, "Sviftiji", njeni ljubitelji, su stvorili oko 80 kilovati snage tokom ove pesme, to jest dovoljno energije za punjenje oko 6000 akumulatora. Seizmički detektori su se čak tresli tokom četvorominutnog aplauza za pesmu "Champagne Problems".

"Neverovatno je da smo uspeli da izmerimo reakciju hiljada posetilaca koncerta na daljinu preko naših podataka. Prilika da se istraži seizmička aktivnost koju je stvorila druga vrsta fenomena bila je uzbudljiva," rekao je za Bi-Bi-Si seizmolog Kalum Harison.

"Očigledno je da je reputacija Škotske kao zemlje koja daje jednu od najentuzijastičnijih publika, ostala netaknuta!"

Potres je zabeležen na dve stanice za praćenje, od kojih je jedna bila udaljena 6 kilometara od mesta održavanja koncerta. Međutim, stručnjaci kažu da je malo verovatno da je potres izazvan koncertom osetio neko drugi osim onih u neposrednoj blizini.

Prethodni koncerti sa njene turneje u Sijetlu i Los Anđelesu zabeležili su slične događaje, pri čemu je njena svirka u Sijetlu izazvala aktivnost koja je ekvivalentna zemljotresu jačine 2.3 stepena Rihtera.

Turneja (Eras Tour) koja ukljušuje 152 grada je na putu da zaradi više od 2 milijarde do kraja decembra, što je čini najunosnijom koncertnom turnejom u istoriji muzike.

image