Ovi "minorni" zdravstveni problemi se kod novorođenih beba ne smeju ignorisati

Odrasle osobe, kod kojih je imunitet već formiran, bez problema "preguraju" i prehladu i stomačne viruse i mnoge druge boljke, ali stručnjaci upozoravaju da, kada je reč o novorođenim bebama, roditelji treba da budu na oprezu. Čak i skoro zanemarivi zdravstveni problemi mogu da imaju dugoročne posledice ukoliko se na njih ne odreaguje na vreme.

Prvih nekoliko meseci od dolaska na svet za bebu su najizazovniji u pogledu zdravlja: to je period kada se njen imunitet tek formira, a znači da je organizam izložen raznim virusima i bakterijama i na njih veoma osetljiv. Neka stanja nisu razlog za brigu, ali pojedina itekako mogu to postati, naročito ukoliko izmaknu kontroli. Šta je to na šta bi roditelji trebalo posebno da obrate pažnju u prvih nekoliko meseci života?

Herpes na usnama

Kada je reč o odraslim osobama, izbijanje herpesa na usnama obično ne predstavlja veliki problem, naročito ako se tretira preparatima na bazi aciklovira (aktivne supstance koja "ubija" virus herpesa). Međutim, kod tek rođenih beba pojava labijalnog herpesa može imati ozbiljnije posledice. Ukoliko bi odrasla osoba sa stanjem akutnog herpesa došla u kontakt sa bebom, to bi moglo izazvati ne samo pojavu herpesa na usnama, već i plikova po telu bebe. U tom slučaju bi bilo potrebno da beba dobije i antivirusnu terapiju, prenosi portal Dejli Mejl.

Prehlada

Čak i uobičajeni simptomi prehlade poput curenja nosa, kašlja ili blago povišene temperature mogu biti opasni za tek rođene bebe, jer je njihov organizam neuporedivo fragilniji od organizma odrasle osobe. Simptome koje roditelji nikako ne bi trebalo da ignorišu jesu neuobičajena pospanost i teško buđenje iz sna, groznica, kao i ubrzano disanje, upozoravaju lekari. Ukoliko se ove promene uoče, najvažnije je dete što pre odvesti ko lekara, kako bi se izbegle potencijalne komlikacije, upozoravaju pedijatri.

Infekcije uha

Infekcija uha je poprilično česta "dečija boljka" koja obično prođe u roku od nekoliko dana. Međutim, simptomi poput groznice i povišene temperature mogu ukazivati na neka teža stanja, pa čak i meningitis, upozorava doktor Muriel Meso, pedijatar i endokrinolog Portland bolnice u intervjuu za Dejli Mejl. U stanju bola, beba može vući prstima uši i biti izrazito uznemirena, a ukoliko roditelji primete i da se teško budi, ubrzano diše, pomoć lekara se mora potražiti u što kraćem roku.

Male boginje

U opštem slučaju male boginje ne izazivaju veće zdravstvene probleme kod dece, ali kada je reč o tek rođenim bebama, postoji rizik da se one pretvore u nešto opasnije, poput zapaljenja mozga i drugih organa, kao što su pankreas ili bubrezi. "Svako novorođenče, mlađe od mesec dana, koje je izloženo malim boginjama, zahteva hitnu lekarsku intervenciju", upozorava doktor Meso.

Povraćanje i dijareja

Stomačni virus kod beba mlađih od tri meseca može izazvati ozbiljnu dehidrataciju, pa je važno da roditelji dobro isprate simptome virusa i način na koji organizam deteta na njega reaguje. Ukoliko su simptomi blagi, stanje se može ispratiti kod kuće uz periodične konsultacije lekara, ali ono na što bi roditelji trebalo da obrate pažnju jeste gubitak apetita kod bebe. Ukoliko se ovo stanje javi - odlazak kod lekara je neizbežan i to u što kraćem roku.