Magazin

Ruski naučnici osmislili revolucionarno "bio-mastilo": 3D štampanje hrane je bliska budućnost

Iako nekima zvuči pomalo bizarno, 3D štampanje hrane može biti naša budućnost, naročito imajući u vidu poslednji izum ruskih naučnika. Naime, zahvaljujući posebnom "bio-mastilu" ovi stručnjaci su uspeli da namirnice proizvedu veštačkim putem na 3D štampaču i pritom zadrže njihove dve najvažnije karakteristike - ukus i teksturu.
Ruski naučnici osmislili revolucionarno "bio-mastilo": 3D štampanje hrane je bliska budućnost© РИА Новости / Александр Кряжев

Proizvodnja namirnica u veštačkim uslovima nije novina - ova tema aktuelna je već desetak, pa i više godina. Međutim, nikada do sada naučnicima nije pošlo za rukom da namirnicama daju onaj prirodni ukus i specifičnu teksturu. Sve dok ruski stručnjaci iz Vjatskog državnog univerziteta nisu osmislili posebno mastilo u čijoj su osnovi prirodne kulture biljaka koje daju maksimalno realistične rezultate prilikom 3D štampanja hrane.

Namirnice štampane na 3D štampaču su istog ukusa i teksture kao i one prirodne

Fokus naučnika bio je na tome da se prilikom konzumacije voća i povrća štampanog na 3D štampaču uopšte ne oseti razlika u odnosu na prirodne namirnice i da onaj ko ih jede doživi isti užitak prilikom žvakanja hrane. "Tekstura hrane tu igra veoma važnu ulogu, ništa manje važnu od njenog ukusa", objasnio je rukovodilac ovog ambicioznog projekta, Sergej Litvinec, za ruski portal RIA Novosti.

Proces kreiranja ovakvog mastila bio je dug i pun izazova - naučnici su prve značajne uspehe postigli tek nakon 2 godine istraživanja koja su koštala basnoslovnih 6 miliona rubalja. Naravno, njihov trud se itekako isplatio, jer sada u posebnim laboratorijskim uslovima na 3D štampačima oni mogu da proizvode veliki broj namirnica.

Revolucija u svetu prehrambene industrije

Zahvaljujući ovom izumu ruski naučnici sada sa pravom mogu da kažu da su na dobrom putu da naprave pravu pravcatu revoluciju u svetu prehrambene industrije. Osim toga ovakvo štampanje voća i povrća daje mogućnost kontrole količina proteina, šećera, vitamina i minerala u svakoj pojedinačnoj namirnici, pa i prilagođavanje nivoa nutrijenata posebnim zahtevima tržišta.

Po rečima Sergeja Litvinca ona tehnologija bi u svakom slučaju mogla da bude interesantna pobornicima zdravog života i izbalansirane ishrane, kao i veganima i vegetarijancima. U budućnosti bi mastila ovog tipa oni mogli uvek nositi sa sobom i štampati svoju hranu gde god da se nalaze na kompaktnom 3D štampaču koji bi im uvek bio pri ruci.

image