Zbog čega nikada ne treba piti vodu, kafu i čaj koji se služe u avionu? Razlog je bizaran
Kada je reč o ishrani i hidrataciji na letovima avionom, pravila su manje-više svima poznata: trebalo bi izbegavati "tešku" hranu i alkoholne napitke, hranu koja je ekstremno začinjena i pića koja izazivaju nadimanje. Međutim, postoji još jedno "zlatno pravilo" o kome se retko priča, koje glasi da ni vodu, kafu i čaj koje služi letačko osoblje na letovima ne treba konzumirati.
Zbog čega ne treba piti vodu koju služi letačko osoblje
Pravilo broj 1 kada je reč o konzumaciji napitaka tokom leta je vrlo prosto: putnici nikada ne bi trebalo da piju vodu koju stjuardi i stjuardese sipaju iz bokala. Razlog za to jeste što se kanisteri u kojima se ta voda doprema i skladišti tokom leta jako retko čiste, te su plodno tle za razmnožavanje različitih vrsta bakterija. Ovu ne tako prijatnu informaciju podelila je bivša stjuardesa Ket Kamalani, koja je u video snimku na svom TikTok nalogu ispričala šta ona i njene kolege nikada ne bi preporučile putnicima.
Nije samo voda "problematična", a razlog će vas zgroziti
Nije samo voda ono što treba izbegavati kada je reč o pićima koja se služe u avionu. Kako navodi ova bivša stjuardesa, putnici bi na letovima trebalo da izbegavaju i vruće napitke poput kafe i čaja, za čiju se pripremu u avionu koristi ta ista voda iz onih kanistera koji se retko čiste. Još jedan razlog zbog čega bi trebalo izbegavati konzumaciju tih napitaka jeste taj da se kanisteri obično drže tik uz toalete, a znači da postoji rizik da u njih dospeju i bakterije koje se nalaze u fekalijama. Ešerihija koli je samo jedna od njih.
Koja pića je najbolje poručivati u avionu
Najbezbednije bi bilo da putnici na letovima poručuju isključivo flaširana ili pića u limenkama. U tom slučaju voda jeste najbolji izbor, jer ne sadrži šećere, ali su sasvim prihvatljivo rešenje i ledeni čajevi i kafe i negazirani ili gazirani sokovi. Takođe, preporučuje se da se pre otvaranja flašice ili limenke deo koji dolazi u kontakt sa ustima prebriše antibakterijskom vlažnom maramicom, kako bi se sprečilo dospevanje bacila u organizam.