Brojna naučna istraživanja pokazala su da prehrambene navike majki u periodu trudnoće, a kasnije i dojenja, u velikoj meri imaju uticaj na to kako će se razvijati imunološki sistem deteta, a sa tim u vezi - i na koji način će ono po rođenju reagovati na alergene koji se nalaze u hrani.
Konzumacija kravljeg mleka u trudnoći i tokom dojenja smanjuje rizik od pojave alergija kod dece
Jedno zapažanje naučnika je posebno interesantno, a to je da je kod dece čije su majke tokom trudnoće i dojenja pile kravlje mleko primećena ređa pojava alergijskih reakcija na alergene koji se nalaze u namirnicama. Do njega su švedski naučnici došli nakon istraživanja 508 majki prosečnog uzrasta 30 godina i njihove dece u uzrastu od godinu dana.
Mališani koji su učestvovali u istraživanju uglavnom su bili alergični na jaja i mleko ili na obe namirnice odjednom, dok su kod nekih identifikovana i medicinska stanja poput atopičnog ekcema i astme. Studija je pokazala da su ona deca čije su majke pile mleko u trudnoći i za vreme perioda dojenja bila ređe "žrtve" alergijskih reakcija, prenosi portal Njuz Medikal.
Koji mehanizmi pokreću ovakvu reakciju još uvek nije poznato
"Na koji god način da smo interpretirali rezultate dobijene tokom istraživanja, zaključak je bio isti", navodi koautor studije Mail Barmen u intervjuu za Njuz Medikal. "Međutim, mehanizmi koji se kriju iza povezanosti konzumacije mleka i pojave alergija još uvek nisu dovoljno istraženi i jasni", dodaje ona.
Budući da ovi mehanizmi još uvek nisu identifikovani i proučeni, naučnici ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je konzumacija kravljeg mleka "preventivni lek" za alergije, bez obzira na to što se povezanost jasno vidi. Takođe, istraživači sugerišu i da kravlje mleko možda nije jedina namirnica čija konzumacija može smanjiti rizik od nastanka alergija kod dece.