Magazin

Samo jedna promena u načinu na koji hodate vam može pomoći da sagorite više kalorija

Želite da sagorite više kalorija tokom šetnje? Jednostavnije je nego što mislite - samo treba da promenite način na koji hodate.
Samo jedna promena u načinu na koji hodate vam može pomoći da sagorite više kalorija© Canva / barsik

Umerena fizička aktivnost ima mnoštvo benefita po zdravlje, ali je, kada je reč o sagorevanju kalorija, ona nedovoljno delotvorna u poređenju sa intenzivnim treninzima. Međutim, nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Masačusetsu je pokazalo da i šetnja, koja se smatra umerenom fizičkom aktivnošću, može biti odličan način za sagorevanje kalorija, uz jednu minornu promenu.

Kako da šetnja postane vaš saborac u borbi sa viškom kilograma

Promena koju bi trebalo implementirati u uobičajeni stil šetnje nije velika, ali razlika u količini potrošenih kalorija itekako može biti, samo ukoliko počnete da šetate u neujednačenom ritmu, otkrilo je novo istraživanje naučnika. Takvi neujednačeni koraci igraju značajnu ulogu u promeni metabolizma, a samim tim i mehanizmima sgorevanja kalorija, prenosi Dejli Mejl. "Češće i značajnije varijcije u dužini koraka bi poboljšale metabolizam", rekao je autor studije Adam Grimit.

Duži koraci - bolji metabolizam

Do ovakvog zaključka Grimit je sa svojim timom došao nakon analiziranja kineziologije, odnosno pokreta 18 zdravih, 24-godišnjaka koji su u proseku imali oko 70 kilograma i koji su za potrebe studije hodali na traci za trčanje ravno 5 minuta. Nakon toga su naučnici zahtevali da oni koračaju 5 i 10 posto većim koracima, kako bi se ustanovilo postoje li promene u metabolizmu. Ispostavilo se da postoje, i da se on poboljšao za 1,7 posto kada je dužina koraka povećana za samo 2,7 posto. 

Starijima ovakva promena može pomoći u očuvanju energije

Budući da varijabilnost dužine koraka igra značajnu ulogu u metaboličkoj potrošnji, ovakva i slične promene u načinu šetnje mogli bi biti od koristi i starijim osobama koje drže do toga da u svojoj rutini imaju umerenu fizičku aktivnost. Istina, u njihovom slučaju bi akcenat bio na očuvanju energije, odnosno njenoj racionalnoj potrošnji, pre nego na sagorevanju kalorija. Svakako, naučnici se na ovom istraživanju neće zaustaviti, već nameravaju da u budućnosti kvantifikuju tačnost postavljanja stopala i mišićnu aktivnost za što bolje rezultate.

image