Ove namirnice mogu povećati nivo testosterona

Savremeni način života nesumnjivo dovodi do smanjenja seksualne želje, a ovaj problem jednako pogađa oba pola. Problemi na poslu, stres zbog finansija, neslaganje sa partnerom, depresivna stanja - sve ovo može biti okidač za smanjenje libida. Ali, ono što bi muškarce trebalo da obraduje jeste činjenica da je rešavanje ovog problema dobrim delom u njihovim rukama i da u tome može pomoći i ishrana.

Izbalansirana ishrana je ključna za održavanje zdravlja, a kako je pokazalo nedavno istraživanje, ona može mnogo uticati i na seksualni život. I ovde nije reč o afrodizijacima, već o namirnicama bogatim polifenolima koje potpomažu lučenje testosterona kod muškaraca, a samim tim povećavaju i libido, prenosi portal Nutrients..

Kako namirnice bogate polifenolima utiču na libido

Konzumacija namirnica koje su bogate polifenolima, poput povrća i voća, u velikoj meri doprinosi povećanju seksualne želje kod muškaraca, pokazalo je nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici Monktonskog univerziteta u Kanadi. Istraživači su ustanovili da polifenoli u hrani preveniraju pojavu sindroma hipogonadizma koji narušava pravilan rad testisa i dovodi do smanjenja nivoa muških polnih hormona.

Koje namirnice treba jesti kako bi se održao zadovoljavajuć nivo testosterona

Među namirnicama koje su bogate polifenolima, a konkretno flavonoidima, izoflavonima i flavonolima, posebno se ističu celer, peršun, paradajz, mahunarke, jabuke i grožđe. Osim toga preporučuje se i konzumacija zelenog čaja. Naravno, ishrana bogata ovim nutrijentima neće biti od presudnog značaja ukoliko se kvalitet života uništava konzumacijom alkoholnih i duvanskih proizvoda, pa čak i elektronskih cigareta za koje je dokazano da smanjuju veličinu testisa.

Nivo testosterona posle 30-te godine konstantno opada, ishrana je tu da pomogne

Testosteron, kao i drugi angrogeni polni hormoni, se luči u testisima, i zajedno sa njima je odgovoran za razvoj muških polnih karakteristika, stimulaciju sinteze belančevima u mišićima, spermogenezu i mnoge druge procese. Međutim, nakon 30-te godine, nivo testosterona neprekidno opada, i to za oko 1 procenat godišnje. Ova tendencija može dovesti upravo do smanjenja seksualne želje, što se odražava i na seksualni život, a samim tim i kvalitet partnerskih odnosa.