Magazin

Uz ove 2 "taktike" možete sprečiti prekid emotivne veze i sa partnerom izgraditi još bolji odnos

Kažu da se suprotnosti privlače. I to možda i jeste tako na početku, ali kako vreme odmiče, razlike mogu postati plodno tle za nesporazume, pa čak i raskid. Ipak, nije sve tako crno: stručnjaci smatraju da se uz samo tve "taktike" ovo može prevazići, a odnos ponovo vratiti na pravi put.
Uz ove 2 "taktike" možete sprečiti prekid emotivne veze i sa partnerom izgraditi još bolji odnos© Canva / Syda Productions

Svako od nas je drugačiji - na istu situaciju jedna osoba može odreagovati potpuno smireno, dok drugu ona može kompletno "izbaciti iz koloseka", nekima više odgovara da u teškim trenucima budu sami, dok drugi traže društvo sa kojim će da podele tugu, jedni o svojim željama govore potpuno otvoreno, a ima i onih koji daju tek neke naznake, očekujući da će ih druga strana razumeti bez po muke.

Kada male razlike sa početka postanu veliki kamen spoticanja

Na početku emotivnog odnosa se ove razlike partnerima možda i ne čine tako velikim i dramatičnim, ali kroz vreme one imaju tendenciju da postanu veliki kamen spoticanja. Ono što raduje jeste da se čak i tada, kada neka razlika postane očigledan problem, ta neprijatna situacija može prevazići, a raskid emotivne veze preduprediti. To naravno nije jednostavno, ali uz pomoć ove dve "taktike" koje su otkrili terapeuti i bihejvioralni analitičari, put ka razumevanju je mnogo brži i lakši.

1. korak: Upoznajte sebe i razumite ko ste

Za početak je potrebno da upoznate sebe - da razumete koji ste tip ličnosti, koje su vrednosti na vašoj "lestvici" pri samom vrhu, šta je to što očekujete od sebe, kao i koja očekivanja gajite prema drugim ljudima u vašem životu. Pokušajte da otkrijete šta je vaš pokretač i šta je to što vas možda koči. Onda kada budete potpuno razumeli sebe, podelite to sa partnerom, kako bi i on mogao da razume koje su vaše potrebe i šta je neophodno da postoji u emotivnom odnosu kako se bi on razvijao i kako biste i vi i partner bili srećni i ispunjeni.

2. korak: Poštujte razlike

Gotovo je izvesno da će postojati razlike u vašim temperamentima, očekivanjima i željama. Ali, ono što je krucijalno jeste da partnera ne prisiljavate na to da misli, oseća i živi na način na koji biste to raditi vi. Poštujte to da je partner drugačiji i uživajte u zajedničkom životu i svim tim razlikama. "Problem je što ne vidimo ljude onakvima kakvi oni jesu. Treba poštovati razlike i prihvatiti činjenicu da neke stvari naš partner ne radi samo kako bi nas nervirao. Kada se to usvoji, sve postaje lakše", pojasnio je bihejvioralni analitičar Stiven Sisler u intervjuu za portal JourTango.

image