Magazin

Usta vam "gore" od ljute hrane? Evo zašto ne bi trebalo da pijete hladnu vodu da ublažite bol

Kada su vam usta "zapaljena" nakon ljutog zalogaja, možda ćete doći u iskušenje da posegnete za čašom ledene vode. Iako ovo isprva može da prija, nije preporučljivo. Umesto toga, stručnjaci predlažu ove druge namirnice kao spas koji će zaista ublažiti osećaj peckanja - zašto voda, na koju bi se skoro svako oslonio, nije pravo rešenja?
Usta vam "gore" od ljute hrane? Evo zašto ne bi trebalo da pijete hladnu vodu da ublažite bol© Freepik/pvproductions

Mnogima je prva reakcija da popiju hladnu vodu nakon što osete ona jak osečaj pečenja u ustima nakon konzumiranja ljute hrane. Na nekoliko sekundi ćete se prijatno rashladiti, posebno ako u čaši vode ima i leda, pa ćete nastaviti da jedete ljutu hranu, opet će vas peckati, pa ćete opet popiti vodu i tako u krug... Međutim, ovo nije najbolji način da uživate u jako začinjenoj hrani.

Bilo da je u pitanju kari, čili sos ili bilo koja druga vrsta ljute hrane, svaka od njih sadrži porodicu jedinjenja koja se nazivaju kapsaicinoidi. Ova jedinjenja fizički ne "zagrevaju" vaša usta, ali umesto toga izazivaju osećaj peckanja usled reakcije sa receptorima u ustima, koji šalju signal mozgu, govoreći mu da "nešto gori".

Jedini način da ublažite ovu vrućinu, pa samim time i intenzivno peckanje, je da uklonite kapsaicin iz usta.

Da biste ovo uradili, voda nije piće na koje bi trebalo da se oslanjate - ali zašto?

Kapsaicin je hidrofobni molekul, što znači da "ne voli" da bude u kontaktu sa vodom. Dakle, ako pokušate da isperete hidrofobni kapsaicin vodom, to neće biti veoma efikasno, jer se hidrofilne i hidrofobne supstance ne mešaju.

Ledena voda je posebno loš izbor, jer je kapsaicin još manje rastvorljiv u vodi na nižim temperaturama. Možda ćete osetiti privremeno olakšanje dok vam je hladna tečnost u ustima, ali čim je progutate, isti bol i peckanje će se odmah vratiti, što ste možda i sami već primetili.

Šta je "lek" protiv peckanja

Umesto vode, najbolje je da se odlučite za piće koje je takođe hidrofobno. Za one koji su voljni da probaju, gutljaj ulja bi potencijalno uspeo. Ipak, ukus i tekstura ulja neće biti toliko prijatni, tako da stručnjaci preporučuju mleko.

Postoje dva razloga zašto je ovo dobar izbor: Prvo - mleko sadrži hidrofobne masti u kojima će se kapsaicin lakše rastvoriti, omogućavajući da se ovo hemijsko jedinjenje ispere.

Drugo je da mlečni proizvodi sadrže protein koji se zove kazein, koji igra veliku ulogu u održavanju mešavine masti u čaši mleka, a takođe se jako veže za kapsaicin. Lako će "zamotati" molekule kapsaicina i pomoći u njihovom odnošenju dalje od receptora u ustima, što efikasnije eleminiše osećaj peckanja, prenosi "Dejli mejl".

Ako ne želite da pijete mleko, uvek se možete osloniti na dezert koji će učiniti da peckanje nestane, a to je sladoled. Osim što je hladan (i ukusan), on takođe sadrži mleko i jedinjenja koja će neutralisati kapsaicin.

Neki možda čak vole da ublaže ljutu hranu hladnim pivom, a iako je ovo popularna kombinacija, takođe nije efikasna. Kapsaicin je veoma rastvorljiv u alkoholu, ali većina piva sadrži samo između četiri i šest procenata alkohola, dok je najveći deo tečnosti zapravo voda. Dakle, mala količina alkohola u pivu bi ga malo razblažila, ali sigurno ne dovoljno.

image