Kako da prepoznate da li vas je ujela pčela ili neki drugi insekt

Kako vreme postaje toplije i sve više cveća počinje da cveta, pčele izlaze iz zimske hibernacije. Zbog vrućina, svi nosimo odeću od tankih tkanina i otkrivamo veće površine kože. Na ovaj način izloženiji smo ujedima različitih insekata, pa isto tako i pčele mogu vrlo lako da nas ubodu. Kako da brzo prepoznate, ali i potencijalno sprečite ubod pčele?

S obzirom da u tolijim mesecima verovatno više vremena provodite napolju, velika je mogućnost da ćete se naći blizu pčela. Pre svega, nemojte da paničite: Ako ostanete potpuno mirni i ne pokušavate da je oterate, u većini slučajeva će da vas ostavi na miru.

Ipak, uvek postoji mogućnost da vas ubode, čak i kada je ne primetite. Ako ste osetili oštar bol, ali niste sigurni da li je to zaista bila pčela, evo kako možete da budete sigurni.

Šta se dešava kada vas ubode pčela

U svetu postoji preko 20.000 vrsta pčela. Iako ne ubodu sve pčele, medonosne pčele, pčele stolarice i bumbari spadaju u vrste pčela koje mogu da krenu "u napad".

Najočigledniji pokazatelj da vas je pčela ubola je oštar bol na mestu uboda, koji jako peče. U kratkom vremenskom periodu, počećete da osećate otok, crvenilo, svrab, ali i osećaj topline oko područja uboda. U nekim slučajevima se može pojaviti mala bela tačka na mestu gde je ubod probio kožu.

Još jedan jasan znak je to da, u poređenju sa osama ili stršljenima, pčele nakon uboda za sobom ostavljaju žaoku. Ovo obično postaje vidljivo kada se otok uboda spusti.

Koliko dugo traju efekti uboda pčela

Trajanje posledice uboda pčele varira - u roku od nekoliko sati, većina vaših simptoma će nestati. Međutim, može proći nekoliko dana da otok i crvenilo poptuno ne nestanu, a da bi rana u celosti zarasla, proces može potrajati između 7 i 10 dana.

Ovo uglavnom zavisi samo od količine otoka i crvenila na koži. Ako osetite svrab, potrudite se da ne dodirnete zahvaćeno područje, jer što ga više iritirate, to će otok postati još gori.

Kada treba da brinete o ubodu pčele

Dok će većina ljudi iskusiti samo blagu nelagodnost kada ih ubode pčela, mogu se pojaviti teške alergijske reakcije. U ovim slučajevima, može doći do anafilaktičkog šoka u roku od nekoliko sekundi do minuta. Glavni simptomi anafilaktičke reakcije uključuju:

Ako se odmah nešto ne preduzme, anafilaksa može biti fatalna. Ako osetite ove simptome, neophodno je da pozovete hitnu pomoć i odmah potražite medicinsku pomoć.

Na kraju, ipak je važno da zapamtite - pčele su neophodne za naš ekosistem, a zahvaljujući njihovim neverovatnim sposobnostima oprašivanja, biljke mogu da rastu i napreduju. Ako se nalazite blizu pčele, najbolje je da ostanete mirni ili, ako je moguće, da se polako udaljite od nje. Ovako ćete zaštiti sebe, ali i pčelu, te ćete joj omogućiti da nastavi da održava ravnotežu u životnoj sredini.