Magazin

Pronađeno najstarije vino u tečnom obliku napravljeno pre oko 2.000 godina

Na jugu Španije u gradu Karmona u pokrajini Andaluziji, pronađeno je najstarije vino ikada, napravljeno pre oko 2.000 godina. Crvenkasto-smeđa tečnost pronađena u netaknutoj rimskoj grobnici je lokalno vino slično šeriju.
Pronađeno najstarije vino u tečnom obliku napravljeno pre oko 2.000 godina© Unsplash/ Marco Mornati

Vino je crvenkasto smeđe boje zbog hemijskih procesa koji su se odigrali tokom 2.000 godina i, sasvim moguće, punog ukusa, prenosi londonski Gardijan.

Vino je otkriveno pored pogrebne urne u kojoj su pronađene kremirane kosti jednog Rimljanina.

Analiza stručnjaka sa Univerziteta u Kordobi utvrdila je da je reč o lokalnom vinu koje je po ukusu slično šeriju.
Pre ovog otkrića, koje je objavljeno u časopisu Džurnal of Arkeolodžikal sajens, najstarije sačuvano vino u tečnom stanju bila je flaša vina pronađena 1867. godine kod nemačkog grada Spejera, u staro-rimskom grobu, datirana oko 325. godine nove ere.

Španska urna je pronađena 2019. godine tokom renoviranja porodične kuće, na čijem je imanju vino i pronađeno.

"To je ukopana grobnica koja je iskopana iz stene, što joj je omogućilo da ostane uspravna 2.000 godina", rekao je Hose Rafael Ruiz Arebola, organski hemičar sa Univerziteta u Kordobi koji je vodio proces analize vina.

"Morate da pohvalite duh vlasnika kuće koji je odmah pozvao gradsko Arheološko odeljenje. Arheolozi su brzo shvatili da je grobnica neverovatno neobična jer je bila netaknuta i neopljačkana", dodao je.

Grobnica ima osam odeljenja, od kojih su šest imale urne napravljene od krečnjaka, peščara ili stakla i olova. Svaka urna sadrži kremirane ostatke kostiju jedne osobe, a na dve urne su ispisana imena pokojnika.

image