Magazin

U Carskoj Rusiji se uručivala "medalja" za pijanstvo: Koja je bila njena druga strana

Medalje se obično dodeljuju za neka velika dostignuća, za važne uspehe, revolucionarna otkrića. Ali, kakva je to onda "medalja" za pijanstvo? Nju je osmislio imperator Petar I i to samo iz jednog razloga.
U Carskoj Rusiji se uručivala "medalja" za pijanstvo: Koja je bila njena druga strana© Youtube / След Истории

U doba Carske Rusije pravila su bila vrlo rigorozna, a svako oglušivanje na njih za sobom je "vuklo" određene posledice. U pojedinim slučajevima su to bile novčane kazne, u drugim kazne zatvora, a u jednom - dobijanje posebne "medalje". Za ovaj kreativna pristup kažnjavanju zaslužan je imperator Petar I koji nikako nije znao kako da izađe na kraj sa pijanicama i alkoholičarima.

"Medalja" za pijanstvo je bila teška čak 6,8 kilograma

Kako bi smanjio broj pijanica i hroničnih alkoholičara, Petar I je 1714. godine osmislio posebne "medalje". Šta je bila ideja ovakvog "nagrađivanja"? Izrađene od kovanog gvožđa i teške čak 6,8 kilograma, one su se za kaznu kačile na vrat pijanicama koje su dovođene u policiju zbog narušavanja javnog reda i mira. Taktika je bila vrlo jednostavna: da se oni i fizički i moralno opterete.

Sa takvom medaljom oni ne samo da nisu mogli da piju (jer je teško bilo i nositi je, a pogotovo zabaciti glavu da bi se popilo piće), već su na neki način bili i obeleženi, pa su ih ljudi zaobilazili u širokom luku. Teret bi na njihovom vratu visio najmanje nedelju dana, nakon čega bi se skidao u policijskoj stanici. I to ukoliko bi policajci procenili da je "nagrađeni" pijanica zaista bio trezan sve vreme.

Dvostruki aršini ili kako je "medalja" izašla iz upotrebe

Metoda koju je osmislio Petar I je bila poprilično delotvorna - pijanice zaista nisu mogle da piju sa ovakvim tererom na vratu. Međutim, ovakvo "nagrađivanje" je jako brzo ukinuto, jer se među stanovništvom pojavilo veliko nezadovoljstvo. I ne, ne zbog toga što je careva metoda borbe sa alkoholizmom bila po mišljenju mnogih veoma surova, već iz drugog razloga.

Povod za gnev naroda bilo je to što se "medalje" nisu dodeljivale svima, već samo onima koji su bili na nižim stupnjevima socijalne lestvice, odnosno običnom narodu - malim zanatlijama, slugama, zemljoradnicima i slično. Pripadnicima aristokratije, članovima carske porodice i visokim činovnicima se one nisu dodeljivale.

image