Koliko zaista treba da pijete vode tokom velikih vrućina

Toplotni talas koji nas prati već nekoliko dana se nastavlja - i danas će biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 40 stepeni. U većem delu zemlje je na snazi crveni meteo-alarm, a iako je ovo izdržljivo kada se nalazimo u zatvorenom, klimatizovanom prostoru, bilo koji izlazak napolje predstavlja rizik. Koliko vode je preporučljivo da unesemo da bismo bili hidrirani (a samim tim bezbedni)?

Prvo i najvažnije je: Nemojte čekati da osetite žeđ pre nego što odlučite da popijete vodu. Tokom velikih vrućina, trebalo bi pratiti izreku "bolje sprečiti nego lečiti" - bolje je konstantno održavati hidrataciju, nego čekati da toplota "uradi svoje" (dehidrira vas, dovede do mučnine, glavobolje ili nečega opasnijeg).

Hidratacija je takođe ključna za sprečavanje iscrpljenosti, jer reguliše našu telesnu temperaturu, podržava funkciju mozga. Zbog ovoga se mnogi osećaju malaksalo nakon samo nekoliko minuta provedenih napolju. 

Dakle, ako ne možete da se "sakrijete" od vrućine i mnogo se znojite, najbolje što možete uraditi za zdravlje je da redovno pijete vodu.

Koliko vode je prepoučljivo

I deci i odraslima su potrebne česte pauze za vodu da bi se borili protiv dehidracije. Ne oslanjajte se na žeđ, već na "raspored hidratacije". 

Odrasli koji rade ili vežbaju na otvorenom trebalo bi da popiju oko 230 mililitara na svakih 15 do 20 minuta. To znači otprilike jednu litru na sat. Treba imati u vidu da je uzimanje vode u kraćim intervalima efikasnije od pijenja velikih količina odjednom. Dakle, nemojte čekati da budete žedni, pa da odjednom popijete flašicu od pola litra.

Generalno se preporučuje konzumiranje 3 litra dnevno kada su temperature ovoliko visoke i najvažnije je da se ova količina postepeno pije u kraćim intervalima.

Oni koji su posebno izloženi riziku su mališani, koji su tokom leta aktivni, igraju se na otvorenom, ali retko mogu samostalno da prepoznaju da im je potrebna hidratacija. Zato je dobro da roditelji deci redovno daju vodu.

Za uzrast od 4 do 8 godina, preporučljivo je oko 7 čaša tečnosti dnevno. Za uzrast od 9 do 13 godina predlaže 9 do 10 čaša, a za uzrast od 14 do 18 godina se predlaže 10 do 14 čaša vode, prenosi "Dalas morning njuz".

Međutim, ove preporuke se menjaju u zavisnosti od toplote i količine kretanja koje pojedinac obavlja.

Naravno, takođe treba da pazite na simptome dehidracije, što uključuje: osećaj žeđi, tamnožuti urin, osećaj vrtoglavice ili malaksalosti, umor, suva usta, usne i oči...

Kako da se dodatno zaštitite i rashladite

Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi. Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala... Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja. Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce. Koristite pamučnu posteljinu.

Isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Jedite manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina (koji može podtaći dehidrataciju), preporučuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".