Večeras je "Mesec jagoda": Odakle potiče njegovo ime i zašto je ovo "najveći" pun mesec u godini

Prvi pun mesec leta koji će da krasi nebo večeras će da deluje kao da je "veći nego ikad". Ovaj "Mesec jagoda" se poklapa sa letnjom dugodnevnicom po prvi put od 1985. godine, stavljajući Mesec na najnižu putanju oko Zemlje, zbog čega će na nebu izgledati veoma veliko. Isprva će svetleti ružičasto ili crvenkasto, a posmatrači neba će kasnije imati prilike i da vide njegovu zlatnu nijansu. Međutim, njegova boja nije jedini razlog zašto se naziva "Mesec jagode".

Mesec će biti najsjajniji i najpuniji u 3 časa i 8 minuta ujutru, a nastaviće da sija i tokom vikenda.

Pošto se pun Mesec dešava istog dana kada je sunce apsolutno na najvišem nivou u godini (zbog letnje dugodnevnice), ovo će biti najniži pun mesecu proteklih nekoliko decenija. Crvenkasta, pa potom zlatna nijansa koju dobija nastaje zato što mesec ide niskim, plitkim putem preko neba, a naziv "Mesec jagoda" potiče od indijanskih plemena Algonkuin.

Plemena su živela u severoistočnom regionu oko 8.000 godina pre nego što su stigli engleski doseljenici i koristili junski pun mesec da znaju kada su jagode zrele za berbu.

A legenda kaže da ako pojedete jagodu pod punim mesecom u junu, onda će vam se ispuniti svaka želja koju poželite.

Stari Evropljani su ovaj pun mesec nazivali "Medeni mesec", jer neki spisi sugerišu da je kraj juna bio period kada je med bio spreman za berbu, što je ovaj mesec činilo "najslađim".

A reč "medeni mesec", koji se danas odnosi na prvi mesec braka, vodi poreklo još od 15. veka u Evropi, prenosi "Dejli mejl".

"Tradicija da se prvi mesec braka naziva "medeni mesec" može biti vezan za ovaj pun mesec, zbog običaja venčanja u junu ili zato što je "medeni" mesec "najslađi" mesec u godini", navodi NASA.