Pored brojnih drugih zabluda koje ljudi imaju o vinu, stručnjaci dodaju da je jedna od najvećih vezana za roze. Iako se ovo vinu čuva u frižideru, to ne znači da bi trebalo da se služi ledeno.
Optimalna temperatura za uživanje u rozeu je između 7 i 13 stepeni Celzijusa, što znači da je najbolje da ga izvadite iz frižidera oko 15 minuta do pola sata pre nego što ga poslužite, da se ne bi previše ohladilo. Ali zašto je to tako?
Kada se roze vino posluži previše hladno, to može prigušiti njegove voćne ukuse i prikriti neke od aroma. Ispijanje previše toplog roze vina može učiniti da ukus ne bude dovoljno raznovrstan, naglašava se gorčina, a vino neće delovati sveže.
U isto vreme, ako je posebno topao dan, nema apsolutno ništa loše u tome da u čašu rozea dodate nekoliko kockica leda - čak i stručnjaci za vino to rade.
Uklapanje roze vina sa hranom
Sada kada znate kako da poslužite ovo piće, dobro je znati uz koje namirnice se najbolje slaže.
Ukoliko roze pijete uz meso, opredelite se za piletinu, pršutu, pančetu ili kobasicu. Roze vino podjednako dobro "leži" uz morske plodove, grilovanu ili dimljenu ribu - vino će istaći ukuse mesa, ali će zadržati i sopstvene arome nakon što ga popijete.
Kako su sir i vino su verovatno najpopularnija delikatesna kombinacija, i roze vino može da se iskombinuje sa različitim vrstama sira. Ovde nema strogih pravila i može da zavisi od vašeg ukusa, ali možete uzeti u obzir to da se roze vina dobro slažu sa mladim belim sirevima, tvrdim sirevima (parmezan), polutvrdim i mekim sirevima.
Za osvežavajuću kombinaciju, ovo vino se dobro slaže i uz voće i povrće. Ukoliko služite avokado, paradajz, šargarepu i listove zelenog bilja (rukola, bosiljak, nana, vlašac), dobijate salatu koja ide savršeno uz lagano roze vino. Ukoliko želite da se zasladite, iz vino poslužite jabuke, breskve ili neko jagodičasto voće.
Koliko dugo roze vino može da stoji otvoreno
Većina nije sigurna koliko dugo se boca vina može držati nakon otvaranja. Lakša vina, uključujući većinu belih i roze, mogu da izdrže i do tri dana u frižideru nakon otvaranja, kažu stručnjaci, dok crvena mogu da izdrže i do pet dana. Penušava vina, međutim, najbolje je konzumirati u roku od jednog do dva dana da bi se održali mehurići.