Fantom iz Krasnojarska: Ko je devojčica koja se nalazi na većini slika ovog grada

Pre nešto manje od 10 godina istorijski muzej Krasnojarska dobio je zanimljiv upit - da dostavi fotografije svih znamenitosti tog grada u doba vladavine imperatora Nikolaja II. Dok su vadili slike iz arhive, zaposleni u muzeju su uočili nešto jako neobično: na svim fotografijama je bila jedna ista devojčica.

Arhivske fotografije gradova obično krase muzeje, lokalne galerije ili domove onih koji su u tom gradu proveli značajan deo života. Svaka od tih fotografija priča svoju priču. Ipak, slike iz perioda Carske Rusije koje su uslikane u kradu Krasnojarsku imaju priču koja je potpuno drugačija od svih ostalih i, po mišljenju mnogih, pomalo jeziva.

Devojčica-fantom je misteriozno "lice" grada Krasnojarsk

Zanimljivo je da je na svim fotografijama devojčica praktično identično izgleda: obučena je u belu haljinu do kolena, na glavi nosi šešir, kosa joj je upletena u pletenicu, a u rukama drži kišobran. Ono što se takođe jasno uočava na svakoj slici jeste njen izraz lica - vidno nezadovoljan.

Ukupno je devojčica zabeležena na preko 20 arhivskih fotografija, a svaka nova budila je bezbroj pitanja. Ko je devojčica? Da li je namerno u kadru ili slučajno? Da li je uopšte ona i bila fizički tamo ili je to samo njen duh koji je kamera zabeležila? Pitanja je mnogo, a odgovora jako, jako malo.

Koje tajne krije i zašto postoji toliko legendi o njoj

O tome ko je devojčica sa slika postoji na hiljade teorija i legendi. Pre svega zbog toga što na svim fotografijama ona izgleda isto. Ovo ne bi bilo neobično da su slike napravljene tokom jednog dana, ali to nije slučaj: sve fotografije datiraju iz perioda 1906. do 1908. godine.

Po načinu na koji je odevena moglo se zaključiti da je ona iz imućne porodice, ali koje - niko nije znao da kaže. Slike su čak u jednom trenutku završile i na društvenim mrežama ne bi li se saznalo makar nešto, ali niko nije uspeo da prepozna u devojčici nekog svog pretka. 

Paravan za špijunažu ili nešto drugo

Prema jednoj od teorija, devojčica-fantom je rođaka fotografa, ali ono što je nelogično u toj verziji jeste činjenica da se ona nekako uvek nalazi u zadnjem planu, a nikada u fokusu. Da je fotograf zaista želeo da je uslika, verovatno bi ona stajala u prvom planu.

Druga teorija glasi da je devojčica korišćena kao paravan za špijunske aktivnosti. Ovu verziju posebno "podgrevaju" objekti koji se nalaze na snimcima: na svakom od njih su ili znamenitosti grada ili strateški objekti. Međutim, i tu postoji nelogičnost - svi su građeni u različito vreme, a devojčica na svim slikama izgleda isto.

Na trenutak se učinilo da je istina otkrivena

U jednom momentu posebno je bila aktuelna teorija da devojčica uopšte nije ni postojala, već da je to samo kartonska figura koju je fotograf svuda nosio sa sobom. Iako ovo zvuči vrlo verovatno, i ovde se postavlja pitanje - a zašto bi to neko radio?

Brzo je postala pravi "brend" Krasnojarska, a u njenu čast je napravljena čak i serija razglednica pod nazivom "Fotografije na kojima je ona". Nikada joj nisu nadenuli čak ni ime, bila je i ostala fantomski lik koji je ispisao istoriju grada.