Magazin

Kako da vaš brak "preživi" Evropsko prvenstvo u fudbalu? Bračni terapeut za RT Balkan odgovara

"Imaš vremena za sport, ne za mene, tebi su važniji drugari i utakmica nego da popraviš nešto u kući..." su rečenice koje mušakrci često čuju tokom svađe sa ženom u ovom periodu. Evropsko prvenstvo traje već deset dana, nastavlja se Vimbldon, pa nas čekaju i Olimpijske igre. Dok su ovo događaji koji spajaju svet, mogu da budu povod za svađe, pa čak i razdvajanje nekih parova. Kako vaša veza/brak može da "preživi" velike sportske događaje i da li su oni zaista razlog za pojačane sukobe s partnerom?
Kako da vaš brak "preživi" Evropsko prvenstvo u fudbalu? Bračni terapeut za RT Balkan odgovara© Freepik/gpointstudio

Kada govorimo o sportu, u većini slučajeva je muškarac taj koji je više zainteresovan, pogotovo za fudbal (koji je verovatno globalno najpopularniji sport).

Ovi događaji su nekima omiljeni period u godini, dok neki (uglavnom žene) jedva čekaju da se završi. Dame se često osećaju kao da im sport "krade" partnera, što može da preraste u konflikt.

"Postoji i ta posebna euforija koja se javlja tokom ovih događaja, posebno ako, na primer, učestvuje nacionalni tim. Što duže traje ta euforija, njen intenzitet postaje sve jači, ali samim tim se produžava i ogorčenost i distanca koju emotivni partner oseća," objašnjava za RT Balkan bračni terapeut Nebojša Savić.

"Ako je dobar odnos već narušen, nije potrebno mnogo da dođe do neke nove tenzije, tako da čak i neke lepe stvari, kao što je sport, mogu da ugroze bliskost dvoje ljudi, jer onda oni gledaju na sport kao nešto što ih razdvaja i ugrožava vezu."

Obe strane mogu da budu nezadovoljne

Nisu žene jedine koje ne osećaju spokoj u vezi tokom velikih turnira, već oba partnera mogu da osete da nemaju podršku.

"Fudbal je za muškarce neka vrsta terapije, da posle stresnog dana mogu tako da se opuste, da neke emocije izbace iz sebe. Koren svega je što muškarci u toj situaciji kažu: Žena me ne razume, ona ne shvata da to ja volim, da mi je to odmor... Muškarci se žale na nerazumevanje, a za ženu je to zanemarivanje - osećaju se kao da ih muškarci tada zapostavljaju," objašnjava terapeut.

Sagovornik dodaje da u dobrom braku ovo uglavnom nema veliki značaj. "Ali kada je brak loš, kada ima puno nerazjašnjenih konflikta, kada je velika tenzija, onda ovo samo pojačava taj doživljaj, zato što osnovne potrebe nisu ispunjene, pa ovo postaje još jedna velika prepreka u odnosu."

Drugim rečima, sportski turniri tada deluju kao veći problemi nego što zapravo jesu, jer se u takvom periodu na površinu izbacuje sve ono što je nerešeno, razotkriva se nedostatak ispunjenja osnovnih potreba koje ljudi imaju u odnosu.

"Problem nije sport - sport je svakako dobra stvar, ali je važno ukazati ljudima da tokom ovih sportskih događaja postoje i druge stvari koje zahtevaju pažnju i koje moraju biti prioritet. To mogu biti odgovornosti prema poslu, porodici, prema samom sebi, pa tako i prema osobi sa kojom smo u vezi/braku," smatra naš sagovornik.

Kako da se spreči problem i neguje odnos 

"Možete da idete korak unapred - ako znate da dolazi prvenstvo ili utakmica koja vas posebno zanima, a vašu partnerku ne, možete pre toga obezbediti kvalitetno zajedničko vreme. To ne mora nužno da bude putovanje, niti nešto skupo, bitno je da postoji vreme koje ste izdvojili za vezu pre toga," predlaže terapeut.

Dodaje da se od muškarca takođe ne očekuje da tokom trajanja, u ovom slučaju, Evropskog (ili bilo kojeg) prvenstva, bude totalno isključen iz života.

"Naravno, tu su lične obaveze, deca, postoji rutina koja mora da se poštuje. Samo pokušavamo ljudima da objasnimo da druge stvari ne zanemare. A posle Evropskog prvenstva, muškarac takođe može da se "iskupi", ali se na kraju sve svodi na zrelost koja inače postoji u braku."

Nije neophodno da se sačeka da određen sportski događaj prođe, jer se tada već nagomilaju negativne emocije, već da se oba partnera "nađu na pola puta". Dok muškarci partneru mogu da pruže malo više pažnje pre, tokom i/ili nakon završetka prvenstva, žene mogu da se potrude da razumeju da ovo za njihovu "jaču polovinu" ima poseban značaj, te da pokažu razumevanje i strpljenje.

Na kraju, muškarac uvek može da pokuša da svoju ženu uključi u zabavu." Možda mogu zajedno da gledaju dok igra nacionalni tim - kada želimo nekoga da pustimo u naš svet, da mu pokažemo svoje interese, normalno je da želimo da pokušamo da to približimo partneru," predlaže bračni terapeut. Ipak, dodaje da je ovo u praksi često kratkorajno rešenje, tako da je najbolje ustanoviti da su emocionalne potrebe partnera prethodno zadovoljene, tako da "preživljavanje" sportskog turnira ne bude toliko izazovno.

image