Magazin

Kombinacija ovog voća sa lekovima može biti smrtonosna, upozoravaju stručnjaci

Uzimanje lekova obično zahteva i određene korekcije u smislu ishrane: nekada je potrebno izbaciti masnu hranu, u većini slučajeva - alkohol, a sve češće i jednu voćku.
Kombinacija ovog voća sa lekovima može biti smrtonosna, upozoravaju stručnjaci© Canva / pixelshot

Tropsko voće karakterističnog slatko-gorkog ukusa danas se često koristi u ishrani: on je glavni sastojak detoks sokova i voćnih salata, koristi se za pravljenje slatkog i marmelada, a neki vole i da ga jedu bez ičega - samo iseckanog na kriške. Iako jako zdrav i pun vitamina i minerala, grejpfrut ima i svoju "mračnu stranu".

Zbog čega je grejpfrut "zabranjeno voće"

Citrusno voće, između ostalog i grejpfrut u sebi sadrži hemikaliju koja se zove furanokumarin, koja sprečava crevne enzime da razgrađuju uneti medikament. Zbog toga se može desiti da se učinak leka udvostruči, pa čak i utrostruči, nanoseći veliku štetu organizmu, upozoravaju naučnici univerziteta u Ontariju.

"Uzimanje jedne tablete određenog leka sa čašom soka od grejpfruta je kao uzimanje 20 tableta odjednom sa čašom vode", upozorio je Dejvid Bejli, klinički farmakolog sa Instituta za zdravstvena istraživanja Loson u Londonu u intervjuu za Si-Bi-Si.

Od 85 (do sada) poznatih lekova koji deluju sa grejpfrutom, čak 43 mogu imati ozbiljne neželjene efekte, uključujući iznenadnu smrt, akutno otkazivanje bubrega, respiratornu insuficijenciju, gastrointestinalno krvarenje i supresiju koštane srži kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Nije do leka, već do načina njegovog uzimanja

Do interakcije između grejpfruta i lekova može doći i nekoliko sati nakon konzumacije, ne nužno u istom trenutku. Takođe, autori studije navode da se interakcija ne dešava sa nekom konkretnom klasom lekova, već da ona nastaju ukoliko medikamenti imaju makar jednu (ili sve tri) ključne karakteristike:

  • uzimaju se oralno
  • procenat aktivne supstance koji se aprorbuje je nizak ili srednji
  • lek se metaboliše enzimom citokrom P450 3A4

O svemu ovome pacijenti se mogu raspitati tokom konsultacija sa izabranim lekarom, prilikom kupovine lekova kod farmaceuta, ili potražiti informacije u uputstvu za korišćenje medikamenta. Samo na ovaj način mogu se dobiti relevantne informacije i sačuvati zdravlje i život.

U zoni povišenog rizika su osobe starije od 45 godina

Lekovi za snižavanje nivoa holesterola, lečenje krvnog pritiska i slično najčešće se pripisuju osobama starijim od 45 godina. Isto tako, odrasli u ovoj dobi najčešće se trude da svoju ishranu što je moguće više izbalansiraju i u nju uključe izvore vitamina i drugih nutrijenata.

Grejpfrut je logičan izbor - on je bogat vitaminima A i C, niskokaloričan je, pun kalijuma, magnezijuma, folata, pa i vlakana, a sadrži i visok nivo antioksidanasa. Zahvaljujući tome on podstiče jačanje imunog sistema i doprinosi boljem opštem zdravlju. Ali, samo ukoliko se ne kombinuje sa lekovima. 

image