Dešifrovan drevni, zaboravljeni zapis o Isusovom detinjstvu

Najraniji poznati primer neverovatne priče o Isusu koji još kao dete čini čudo, otkriven je ispisan na drevnom egipatskom rukopisu. Rukopis na papirusu star 1.600 godina decenijama je stajao neprimećen na jednom nemačkom univerzitetu, za koji se verovalo da nije ništa drugo do veoma stara, svakodnevna beleška, poput privatnog pisma ili lista namirnica. Ipak, stručnjaci su došli do zaključka da se možda radi o najstarijijem pisanom dokumentu koji detaljno opisuje Isusovo detinjstvo.

Nespretno napisan dokument je dugo bio u univerzitetskoj biblioteci u Nemačkoj i nije privlačio mnogo pažnje, ali sada, više od milenijum i po nakon što je napisan, istraživači veruju da je ovaj fragment najstariji sačuvan pisan primerak jevanđelja sa detaljima o Isusovom detinjstvu.

Pretpostavlja se da je napisan u 4. ili 5. veku. Dva stručnjaka za stare rukopise dešifrovali su taj fragment i identifikovali ga kao odlomak iz apokrifnog Tominog jevanđelja o Isusovom detinjstvu, za koji se prvobitno verovalo da je napisano u 2. veku nove ere. To ga čini najstarijim sačuvanim primerkom tog konkretnog jevanđelja.

Fragment je "od izuzetnog interesa za istraživanje", prema istraživačima, koji smatraju da nudi nove uvide u prenos teksta". Ovo takođe potvrđuje pretpostavke naučnika da je Tomino jevanđelje prvobitno napisano na grčkom.

Iako se o Isusovom rođenju već govori u kanonskim jevanđeljima, stručnjaci smatraju da je ovo "najraniji rukopisni zapis koji detaljno svedoči o Isusovom detinjstvu".

"Uzbudljivo otkriće"

Veruje se da je na fragmentu deo priče u kojoj se petogodišnji Isus igra pored potoka i od gline koju je iskopao iz mulja pravi vrapca. Kada ga Josif grdi i pita zašto to radi u subotu, na dan odmora, Isus pljesne rukama i figure ožive.

Razigranost epizode, tvrdnja da je Isus stvorio život od nežive supstance i prikazana "priroda odnosa između Isusa i Josifa" značajno osvetljava sliku Isusovog detinjstva koju dobijamo iz kanonskih jevanđelja, veruje profesor Mihael Celman-Roher, stručnjak za stare rukopise koji proučava drevnu religiju i magiju. Nazvao je dekodiranje fragmenta "uzbudljivim otkrićem".

Nakon što su istraživači primetili reč "Isus" u dokumentu, dekodirali su ga „slovo po slovo i brzo shvatili da to ne može biti svakodnevni dokument. Ključni pojmovi, uključujući "kukurikanje" i "grana", omogućili su im da ga uporede sa drugim ranohrišćanskim tekstovima i identifikuju ga kao ranu kopiju Jevanđelja po Tomi.

Istraživači veruju da je ovaj tekst nastao kao vežba u školi ili manastiru.

Biblijski apokrifi, od grčkog apokriphos, ili "skriveni", su priče koje nisu dospele u Bibliju, ali su bile naširoko čitane u antici i srednjem veku, navodi se u saopštenju. Iako se hrišćanske sekte ne slažu oko statusa i obima apokrifa, one su dugo proučavane, dajući kontekst za razumevanje pozadine Novog zaveta, prenosi "Vašington post".

"Ovde imamo još jedan dokaz o raznolikosti hrišćanskog spisa pre nastanka utvrđenog kanona", navodi profesor Celman-Roher, napominjući da on takođe nudi "detaljan pogled na oblik u kojem je jedan takav nekanonski tekst kopiran i čitan u doba kasne antike".

Da li je dokument autentičan, dodaje prof. Celman-Roher, "teško je reći kada se suočimo sa fragmentarnim tekstovima poput papirusa", ali je predloženu identifikaciju nazvao "veoma verovatnom".