Magazin

Izbegnite ove turističke zamke u evropskim gradovima

Verovatno znate da ne treba da ulazite u parkiran taksi na aerodromu, kao i da treba da izbegavate restorane pored turističkih atrakcija, jer će vas ovi izbori sigurno mnogo koštati. Ali postoje i manje poznati trikovi na koje hiljade ljudi svake godine naseda tokom putovanja po Evropi, ali uz sledeću listu možete biti pripremljeni i pobrinuti se da iskusite najbolje što ove zemlje mogu da pruže - i to bez previsokih cena!
Izbegnite ove turističke zamke u evropskim gradovima© Pexels/Helena Jankovičová Kováčová

Kada putujete, verovatno napravite plan šta želite da posetite i radite, ali ovi primeri preuzeti sa društvene platforme Redit će vam pokazati šta bi trebalo da izbegavate i dvaput proverite tokom sledećeg putovanja u popularne evropske destinacije:

Hrana

U Evropi je dobro poznato pravilo da restorani koji se nalaze u blizini popularnih atrakcija (popularna ulica, gradski trg, mesto pored reke/kanala, u okolini muzeja) uglavnom imaju visoke cene, ali ne i dovoljno kvalitetnu hranu koja ih opravdava. Međutim, postoji još nekoliko detalja na koje možete obratiti pažnju kada tražite mesto za jelo.

Poseban meni, fotografije i jezik

Ovo se može videti u zemljama kao što su Belgija, Italija, Francuska. Na tabli će možda da piše, na primer: "Belgijski meni - belgijski ramstek i belgijsko pivo za 15 evra", ali ako odlučite to da poručite, konobar će vam reći da ova opcija nije dostupna. Zatim će vam preporučiti druge (skuplje) opcije sa jelovnika, govoreći vam da su i to specijaliteti (koji, uglavnom, nisu dovoljno ukusni u odnosu na visoku cenu).

Još jedna stvar koja isprva deluje dobro, a zapravo može biti "crvena zastavica" su jelovnci sa fotografijama hrane. Zapamtite - lakše je kreirati savršenu hranu u fotošopu, nego u stvarnom životu! Obično se radi o restoranima koji ne spremaju kvalitetnu i ukusnu hranu. Ovo se može videti u svakom evropskom gradu.

Uz ovo, jelovnik na više jezika vam može reći da je taj restoran namenjen turistima - cene su visoke, ali kvalitet verovatno nije zadovoljavajuć. Ovo se posebno odnosi na Italiju i Francusku.

"Ako vidite jelovnik koji ima više jezika, bolje potražite drugi restoran," napisao je jedan korisnik Redita. "Hrana u Veneciji je preskupa - za morske plodove, posebno iz jelovnika na drugim jezicima, vam mogu naplatiti stotine evra," piše drugi korisnik.

Piće

Neke destinacije su popularne zahvaljujući pićima koja se tu proizvode, kao što je pivo. Ovde se posebno ističu Irska i Češka, ali obratite pažnju - ovaj napitak ne mora da bude preskup, koliko god je poznat.

U Pragu, postoje ukusna piva za 1 ili 2 evra, nije potrebno uvek plaćati više od 5 ako želite da uživate u ovom piću. Što se tiče Dablina u Irskoj, popularna Templ bar ulica u centru grada je poznata po muzici i pićima - ali i visokim cenama. Ako želite da uštedite, možda je bolje da ovaj deo grada preskočite i uživate u dobrom piću i muzici na manje poznatim mestima.

Atrakcije i kupovina

Naravno, glavni cilj putovanja je posećivanje poznatih atrakcija, bilo da je u pitanju ulica, umetnost, zgrada... Međutim, dobro pretražite sve što želite da vidite, kako biste znali šta da očekujete i izbegnete razočarenje.

Ako vas Berlin privlači zbog brojnih buvljaka, posebno oni koji se često promovišu na društvenim mrežama zbog "zanimljivih stvari koje se mogu pronaći po pristupačnoj ceni", znajte da ovo nije uvek slučaj. Popularne pijace verovatno nisu toliko jeftine koliko biste očekivali, a slične predmete ili antikvitete verovatno možete naći po nižoj ceni na manje poznatim mestima.

Što se tiče Beča, korisnici na Reditu naglašavaju da su mnoge stare zgrade pretvorene u lusuzne radnje, tako da ne bi trebalo na svakom koraku očekivati istorijsku arhitekturu kojoj se možete diviti.

Zatim, tu su popularna grčka ostrva Mikonos i Santorini. Ovo su uglavnom omiljena mesta ifluenserima, a to upravo nagoveštava da imaju velike gužve i visoke cene. Umesto toga, istražite manje poznata, ali podjednako (ili čak više) očaravajuća ostrva.

Za one koji su se uputili na Island u potrazi za kvalitetnim opuštanjem u banjama, korisnici preporučuju da preskočite Plavu lagunu. Iako je svetski poznata i sigurno očaravajuća, korisnici sa Islanda smatraju da se za mnogo manju cenu, ili potpuno besplatno, može posetiti na destine drugih banja, koje nude iste usluge, lekovitost i relaksaciju.

Sledeći je Amsterdam - ako ste u potrazi za mirnim i opuštajućim odmorom, ovo verovatno nije mesto za vas. Ovaj živahan i "hedonistički grad" privlači ljude iz svih delova sveta, ali se upravo zbog toga stvaraju gužve i dižu cene za atrakcije i restorane.

Prema nekim korisnicima, zamak Bran u Rumuniji, poznatiji kao "Drakulin zamak", nije toliko očaravajuć. Neki dodaju da su bili mnogo više impresionirani ostalim zamkovima, koje je vredno pogledati.

image