Magazin

Ašvaganda: "Magična" ajurvedska biljka koja će vam podariti mir i na javi i u snu

Korišćenjem suplemenata se umnogome može poboljšati zdravlje, a indijska ašvaganda je u toj kategoriji pravi šampion. Šta joj je sve "pošlo za rukom" i zbog čega ona važi za magičnu biljku u dalekoj nam Indiji?
Ašvaganda: "Magična" ajurvedska biljka koja će vam podariti mir i na javi i u snu© Canva / eskymaks

Ašvaganda, poznatija i kao indijski žen-šen i zimska trešnja je jedna od najpoznatijih biljaka koja se koristi u ajurvedskoj i tradicionalnoj indijskoj medicini. Zahvaljujući svojim izuzetnim lekovitim svojstvima ova biljka je brzo "napustila domaći teren" i proslavila se širom sveta, naročito među pristalicama zdravog načina života.

Stres kao rukom odnesen uz redovno korišćenje ašvagande

Ašvaganda važi za izuzetno moćan adaptogen, koji pomaže organizmu da se prilagodi negativnim efektima izloženosti hroničnom stresu i neutrališe ih. Svakodnevnim uzimanjem ovog suplementa, dokazano se umanjuje nivo anksioznosti i potpomaže prirodno balansiranje kortizola, koji je jedan od hormona stresa, prenosi portal Jahu Lajv. 

San je bolji uz ašvagandu, tvrde oni koji su je probali

Druga velika prednost redovnog uzimanja ekstrakta ašvagande ogleda se u regulisanju režima sna i doprinošenju njegovom kvalitetu. Pojedine naučne studije dokazale su da su ispitanici koji su uzimali ovu "magičnu" indijsku biljku osetili poboljšanje sna za čak 72 posto, što je veoma upečatljiv rezultata.

A bolje radi i mozak, pokazala su naučna istraživanja

Pored smanjenja nivoa stresa i regulisanja sna, ašvaganda se veoma dobro odražava i na rad mozga i kofnitivne funkcije. Učesnici u naučnom istraživanju koje je sproveo Univerzitet Kolorado istakli su kako je ekstrakt ašvagande kod njih "povećao blagostanje, doprineo osećaju smirenosti, dodao im energije i povećao mentalnu jasnoću".

Kako uključiti ašvagandu u ishranu

U prodaji se ašvaganda najčešće može naći u dva oblika: kapsule i prah. Kapsule su, nesumnjivo, jednostavniji način unošenja ekstrakta ove biljke, dok se prah po mišljenju onih koji su ga koristili pokazao kao delotvornije rešenje. Postoje i čajevi sa ekstraktom ašvagande, ali je njih malo teže naći u prodaji - eventualno u nekoj bolje snabdevenoj zravoj hrani.

Da li ašvagandu mogu da uzimaju svi i postoje li mere predostrožnosti

Kao i kod svakog suplementa, i kod ašvagande je važno konsultovati se sa lekarom pre njenog uzimanja. Iako potpuno prirodan, ovaj suplement se može iziritirati želudac i izazvati promene u digestiji, kao i uticati na rad štitne žlezde. Osim toga, ašvaganda može imati interakciju i sa pojedinim lekovima, poput onih za dijabetes ili snižavanje krvnog pritiska.

image