Možda ne jedete kikiriki i perece svakodnevno, ali sigurno vam "dobro dođe" kada uživate u hladnom pivu. Ova kombinacija je toliko popularna u barovima širom sveta, ali mnogi ne znaju zašto se uz pivo služi slana hrana. Odgovor je jednostavan: Sve je ukusnije, a donosi i zaradu!
So pomaže da se "lakše" pije
Gorčina u vašem pivu je nusproizvod dodavanja hmelja, koje se dodaju tokom procesa kuvanja, da bi pivo imalo pikantni, citrusni ukus. Neki ovu gorčinu posebno vole, dok drugima može biti previše intenzivna.
Međutim, kada konzumiramo natrijum hlorid, to jest so, receptori u našem mozgu koji reaguju na gorak ukus su privremeno oslabljeni, tako da pivo lakše "klizi" niz grlo. Što se lakše pije, to se više pije (kupuje), što je vlasnicima barova sigurno od koristi.
Sledeći put uzmite gutljaj piva i zaista se skoncentrišite na mešavine ukusa koje osećate kada gutate. Zatim, uzmite još jedan gutljaj nakon što pojedete nekoliko komada kikirikija i verovatno ćete brzo primetiti da je ukus suptilno promenjen.
Pivo takođe čini grickalice boljim
Možda inače niste veliki ljubitelj kikirikija, integralnih grisina i pereca, ali da li ste primetili da ne možete da im odolite kada ih dobijete uz pivo? Ovo nije slučajnost - alkohol pojačava ukus soli i masti na našim nepcima, tako da vaša "obična" činija kikirikija ima malo bolji ukus kada u isto vreme pijete pivo.
Ovo se odnosi na bilo koju hranu sa velikom količinom soli (pomfirt, kobasice, burgeri, čips), tako da se ona često služi u pivnicama da bi se proizveo željeni efekat.
So stvara žeđ
Ovo je možda očigledan primer, ove male slane investicije mogu biti vrlo isplative u za vlasnike barova. Samo jedna činija grickalica može dovesti goste da poruče još jedno ili dva pića, što je siguran profit.
Tu je začarani krug - jedete slano, žedni ste, popijete malo piva, pa jedete grickalice od kojih ste ponovo žedni (a ni samo alkoholno piće ne hidrira), pa tako dalje... Iako su mnogi svesni ovog "trika", izgleda da je kombinacija slanih poslastica i piva previše neodoljiva.