Magazin

Danas je Vidovdan - praznik koji se obeležava mirno, bez igre i pesme

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan. Ovaj veliki dan se dovodi u vezu sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, ali i sa Svetim Vidom, te je prema narodnim verovanju važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će kasnije u tome biti i uspeha.
Danas je Vidovdan - praznik koji se obeležava mirno, bez igre i pesme© commons.wikimedia/Радосав Стојановић/public domain

Vidovdan je veliki, značajan i stari praznik za naš narod - od davnina je obeležavan kao spomen na Kosovski boj koji se dogodio 28. juna 1389. godine, a od početka dvehiljaditih u Zakonu o praznicima opisan je kao praznik koji simbolizuje sećanje na sve naše sunarodnike i građane koji su tokom prošlosti stradali u odbrani otadžbine.

Današnji dan se proslavlja mirno, bez igre, pesme i veselja, i u hramovima se služi se parastos za mučenike i vojnike koji su dali život na bojnim poljima.

Takođe, ime praznika se vezuje i za svetog Vida, koji je prema "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom sa Sicilije.

Prepliću se istorija i običaji

Za praznik se prepliću istorijske činjenice, povezane sa Kosovskom bitkom, ali i narodni običaji i verovanja. Po narodnom shvatanju, važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će se kasnije baš u tome imati uspeha.

U nekim sredinama, poput Mačve, na ovaj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

Poznato je da se u Vojvodini pokazivalo šta se u kući tkalo kako bi se videlo koliko su žene bile vredne, a kuća bogata. Takođe, nekada su žene stavljale ispod jastuka travu vidovčicu kako bi usnule svog budućeg izbaranika.

Obeleževa ga Kruševac, ali i Čikago

Ovaj veliki praznik se proslavlja kao dan grada Kruševca. Nekadašnja gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut 2021. godine proglasila je Vidovdan praznikom tog grada, ističući da taj praznik slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti – univerzalnim idealima koji inspirišu.

Spomenici junacima

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića,  piše RTS.

image