Magazin

Roboti već sada imaju na sebi pravu ljudsku kožu, a bizaran smešak jednog od njih ledi krv u žilama

Roboti su sada u svakom segmentu našeg života: u prodavnicama možemo kupiti usisivače koji sami čiste kuću, fabrike su opremljene najsavremenijim robotizovanim sistemima, pa čak i automobili imaju integrisane funkcije koje omogućavaju delimičnu ili potpunu autonomiju. Međutim, na to da će humanoidni roboti dobiti pravu kožu je malo ko od nas bio spreman, a ipak - to se dešava već sada.
Roboti već sada imaju na sebi pravu ljudsku kožu, a bizaran smešak jednog od njih ledi krv u žilama© Приватна архива

Humanoidni roboti, koje najbolji svetski inženjeri razvijaju već nekoliko godina zaredom, dobili su svoju usavršenu verziju. Njihovo lice prekriveno je pravom ljudskom kožom koja se "uzgajala" u kontrolisanim laboratorijskim uslovima i koja ima sposobnost samoisceljenja u slučaju povrede.

Jeziv smešak obišao ceo svet: Šta se krije iza njega

Veštačko lice koje se smeje i koje bi tek trebalo da se "namontira" na humanoidnog robota, a koje se našlo na snimku koji su tokijski naučnici podelili ne bi li se pohvalili svojim dostignućem, za tren je obišlo čitav svet. Zlokoban osmeh nikoga nije ostavio ravnodušnim, pa čak ni ljubitelje veštačke inteligencije i svih savremenih dostignuća. Istina, za ovaj smešak postoji objašnjenje: naučnici su podlogu na kojoj je stajala "koža" pomerali kako bi prikazali poketljivost tkiva, ali je prizor svakako zastrašujuć, jer sluti na ono što nas čeka kada roboti preuzmu "kormilo".

Ljudska koža će robotima doneti veću mobilnost i omogućiti im da pokazuju emocije

U svom "stvaralaštvu", japanski naučnici oslanjali su se na strukturu prave ljudske i njena površinska i potkožna tkiva, prenosi portal San, a kako bi se ona "montirala" na glavu robota, na njenoj površini su napravljene specijalne perforacije. Uzorke kože stručnjaci su sakupljali najčešće tokom operacija, a potom "razmnožavali" u laboratorisjkim uslovima. Naučni tim na čelu sa Šodžijem Takeučijem sa Univerziteta u Tokiju smatraju da u njihovom otkriću nema ništa loše - naprotiv, ono će robotima doneti veću mobilnost i autonomiju, kao i sposobnost da pokazuju svoje emocije.

Japanski naučnici kreirali i mini-robote koje pokreće mišićno tkivo

Međutim, običan narod je veoma skeptičan, pa čak i uplašen, ponajviše jer roboti sa ljudskom kožom nisu jedino dostignuće japanskih naučnika, a ni najbizarnije. Profesor Takeuči je u svojoj laboratoriji za biohibridne sisteme razvio i posebne mini-robote koji se kreću uz pomoć biološkog mišićnog tkiva koje je štampano na 3D štampaču, a čije je "telo" prekriveno veštački uzgojenim mesom. Kako i sam naglašava, ovo je tek početak: u budućnosti on planira da još više usavrši humanoidne robote i poboljša kvalitet kože kojim će se oni prekrivati.

image