Magazin

Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite leti, upozorava stručnjak

Kupanje u bazenu, ispijanje sokova od pomorandže, limuna, limete... Sve ovo čini jedan zabavni letnji dan, ali znate li da upravo ove stvari mogu da vam donesu i nekoliko problema? Dermatolog objašnjava kako mogu da ugroze zdravlje vaše kože, kao i kako da sprečite da vam zbog ovih grešaka letnji odmor bude pokvaren.
Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite leti, upozorava stručnjak© Freepik/pressfoto

Kada je vreme toplo, verovatno se radujete odlasku na bazen, ispijanju napitaka od citrusnog voća, možda vam je i drago što nećete morati da sušite kosu fenom pre spavanja, jer će se od toplote svakako osušiti... Ipak, ove česte letnje navike mogu da vam prouzrokuju neželjene posledice, prema dermatologu Linzi Zubricki:

Bosonogo hodanje oko bazena

"Videla sam mnogo slučajeva atletskog stopala na ljudima koji celo leto šetaju bosonogi pored bazena", rekla je Zubricki na svom TikTok profilu.

Objašnjava da vlažna okruženja kao što su bazeni, javni tuševi, saune apsolutno mogu da sadrže gljivice na tlu, koje je veoma lako pokupiti. Ona preporučuje da nosite papuče ili japanke kada god ulazite i izlazite iz bazena, kako biste umanjili šanse da dobijete infekciju na stopalima. Ovo takođe potvrđuje nedavno istraživanje sprovedeno u Poljskoj, koje je pokazalo da su plivači izloženi velikom riziku od gljivičnih infekcija.

Citrusi na suncu

Samo konzumiranje citrusa nije štetno, jer su korisni za hidrataciju i zdravlje organizma, ali predstavljaju rizik ako dođu u kontakt sa kosom i površinom kože.

Agrumi mogu da stupe u reakciju sa UV svetlošću, što dovodi do fototoksične reakcije zvane fitofotodermatitis. Ovo je teška reakcija koja može dovesti do iritacije i plikova na bilo kom mestu gde je citrusni sok dodirnuo kožu. Nakon što plikovi nestanu, često ostaju fleke (hiperpigmentacija) koje mogu trajati mesecima.

Što se tiče kose, kombinacija kiselina u voću i UV zdraci mogu možda dovesto po posvetljenja dlake, ali je veća verovatnoća da će kosa samo biti oštećena i suva. Zato je najbolje da, ako prospete citrusni sok po sebi, što pre odete u vodu i isperete ga.

Spavanje sa mokrom kosom

Možda je nekima pravo uživanje da leti legnu da spavaju dok im je kosa mokra, jer ne moraju da gube vreme i energiju na sušenje fenom - ali ovo može biti velika greška.

Spavanje sa mokrom kosom predstavlja vlažno okruženje, koje može biti plodno tlo za stvari kao što su bakterije i gljivice. Čak 16 gljivičnih vrsta može da "cveta" u tamnom i vlažnom okruženju, pa lako opstaju na mrtvom tkivu kose i noktiju. Rezultat je jastuk pun ovih mikroorganizama i razvijanje različitih bolesti kože na glavi, a to sigurno ne želite kao deo letnjeg odmora.

Brijanje preko bradavica

Budite veoma oprezni kada se brijete ako imate bradavice. One su zarazne, što znači da, ako biste isekli kožu i obrijali se preko njih, mogli biste preneti taj virus bradavica na druge delove tela, rekla je Zubricki.

Dodaje da je ovo posebno važni ako imate sitne, skoro nevidljive bradavice, koje se nazivaju ravne bradavice - a što ih više imate, teže ih je otarasiti se. Najbolje je ukloniti ih čim ih primetite, a do tada, izbegavajte da dođu u kontakt sa brijačem.

image