Magazin

Fenomen "muzejskog umora": Zašto ste uvek iscrpljeni posle posete muzeju i kako to možete sprečiti

Odlazak u muzeje je sastavni deo brojnih putovanja, a iako ova aktivnost ne deluje fizički zahtevno, verovatno ste primetili da može vrlo lako da vas iscrpi. Ovaj fenomen se naziva "muzejski umor" i može da utiče čak i na najveće ljubitelje istorije i umetnosti - ali kako da se izborite s njim ili, još bolje, da ga poptuno sprečite?
Fenomen "muzejskog umora": Zašto ste uvek iscrpljeni posle posete muzeju i kako to možete sprečiti© Unsplash/redcharlie

Koliko god da uživate u umetničkim delima ili učenju o istoriji, bilo da je u obližnjem muzeju ili tokom posećivanja muzeja u drugim zemljama, ovo može biti mentalno i fizički vrlo zamorno, iako isprva ne deluje tako. Sigurno ste se nekada i sami iznenadili koliko ste bili umorni posle ove aktivnosti, a neka istraživanja su pokazala da umor dostiže vrhunac nakon oko 45 minuta provedenih u muzeju.

Zašto bi naizgled nešto tako opuštajuće, poput gledanja slika ili eksponata u tišini, prouzrokovalo tako veliki umor? Postoji nekoliko razloga, a za većinu nas to je kombinacija ovih faktora:

Fizički umor

Nedostatak mesta za sedenje u mnogim muzejima je razlog zbog čega raste fizička iscrpljenost. Ovo se često odnosi na velike muzeje, kako bi vas naveli da sednete u njihov kafić i kupite pića. Takođe, toliko stajanja i šetnje po velikim muzejima lako zamara noge i leđa.

Mentalna preopterećenost

Sve te informacije koje treba "upiti" sa pisanih objašnjenja pored radova, interaktivnih ekrana ili samo gledanje eksponata mogu da prepune vaš um. Tada nastaju brojna unutrašnja pitanja o tome šta gledate, kako se osećate u vezi sa tim, da li delo ima vrednost, koje asocijacije imate na njega...

Gužve

Prenatrpanost u muzejima je sve češća - najprometniji muzej na svetu, Luvr, verovatno će primiti 12 miliona posetilaca 2025. godine, što je zaista zapanjujuća brojka. Ovo se odnosi i na brojne druge muzeje, tako da gužva, čekanje u redovima i žamor velikih grupa ljudi dodatno iscpljuju vašu energiju.

Kako izbeći "muzejski umor"

Planiranje je ključno - nemojte da previše toga zakažete za jedan dan, pravite pauze za odmor i ne kupujte propusnice za više atrakcija odjednom, zbog kojih ćete se osećati kao da po svaku cenu morate da ih vidite. Nemojte posećivati neki muzej samo zato što smatrate da "treba" ili zato što je na svim listama preporučenih. Ako vas tema ne zanima, biće teže uživati u njoj.

Što se tiče izbegavanja gužve, ako idete u veći muzej, pokušajte da unapred odlučite šta su vam prioriteti da vidite i pogledajte ih u prvom satu svoje posete. Potrudite se da dođete kada se muzej otvara, jer su tada gužve najmanje verovatne.

Ako je moguće, ostavite sve torbe i kapute u ormarićima - ovo će vam znatno olakšati posetu, tako da ćete se manje umoriti i moći ćete bolje da se skoncentrišete na stvari koje gledate.

Zapamtite da ne morate da čitate svaki opis pored eksponata, posebno ako iste informacije možete pronaći na internetu. U redu je da se povremeno samo divite objektu i nastavite dalje.

Na kraju, da biste maksimalno umanjili fizički umor, pobrinite se da nosite udobne cipele, da imate vodu i užinu. Sedite na svako slobodno sedište koje vidite, a kada počnete da budete nervozni i zaista umorni, vreme je da odete.

Da biste se odmorili, izbegavajte kafiće u muzejima - pored toga što su preskupi, oni su obično puni ljudi, tako da verovatno nećete pronaći mir. Umesto toga, bolje je da odete napolje, pronađete park ili bilo koje tiho mesto koje ima zelenilo i date sebi predaha. Ovako ćete moći i da rezimirate šta ste sve videli, a ujedno ćete imati pozitivnije utiske jer ste izbegli iscrpljenost.

image