Magazin

Mama zna: Da li majčinska intuicija zaista postoji ili je to samo iluzija

Povezanost majki i njihove dece je izuzetno jaka, ali za pojedine vrste konekcije čak ni naučnici nemaju objašnjenja. Intuicija je jedna od njih.
Mama zna: Da li majčinska intuicija zaista postoji ili je to samo iluzija© Canva / fotostorm

Istraživanja intuitivnog osećaja koji se kod majki razvija kada je reč o njihovoj deci su izuzetno retka, ali postoje. Međutim, njihovo tumačenje je veoma zahtevno, budući da je jedini način za dobijanje ulaznih podataka - subjektivni osećaj roditelja. Pojedini psiholozi se ipak čvrsto drže teorije da je majčinska intuicija realan osećaj, ali mnogo kompleksan, te ga čak ni nauka u potpunosti nije našla odgovor. 

U osnovi majčinske intuicije je teorija povezanosti

Koren majčinske intuicije mogao bi, po mišljenju psihologa, biti u takozvanoj teoriji povezanosti, koju je prvi put identifikovao i opisao britanski psiholog Džon Boulbi. Naučnik je ovu pojavu objasnio na veoma jednostavan i logičan način: deca se rađaju sa potrebom da budu povezana sa onima koji o njima brinu (roditeljima), pri čemu se ta konekcija kroz odrastanje replicira u većoj ili manjoj meri i u odnosima sa drugim ljudima.

Sa roditeljima se ta veza gotovo nikada ni ne prekine, jer su roditelji ti koji je neguju čak i kada dete potpuno odraste. Putem tih "nevidljivih niti" majke su, čak i kada su na udaljenosti, na poseban način vezane za svoju decu.

"Ovaj intuitivni osećaj počinje da se razvija jako rano, a ukoliko se neguje, može postati izuzetno jak, pa čak i nepogrešiv", objasnila je licencirani terapeut Majra Mendez u intervjuu za portal Jahu Lajv.

Majke su izuzetno osetljive na promene kod svoje dece

Već od prvih dana majčinstva, novopečene majke mogu da razaznaju različite tipove plača svojih mališana, dok razlike u "kmečanju" druge dece njihovom uhu mogu biti potpuno nečujne. "One znaju kada dete plače jer je gladno, kada plače jer je potrebno promeniti pelenu, a kada je u pitanju plač prouzrokovan nekom vrstom bola", navodi psiholog Ernesto Lira de la Rosa. Već tada one počinju da veruju svojoj intuiciji i kreiraju tu vezu sa decom.

Postoji još jedna teorija koja (makar delimično) objašnjava postojanje majčinske intuicije, a u njenoj osnovi leži genetika. "Tokom trudnoće majka doživljava niz hormonskih promena, a deo njenog DNK utkan je u bebu koja se nalazi u njenom stomaku", pojašnjava Lira de la Rosa. "Tako da nije isključeno da je intuicija sasvim legitiman osećaj koji se razvija mesecima pre nego što dete uopšte i dođe na svet". Ipak, ni jedna teorija nema dovoljno dokaza da bi postala opšteprihvaćena.

image