Magazin

Ove 3 strategije vam mogu pomoći u borbi sa zavisnošću od energetskih napitaka

Sve veći broj mladih se u deficitu energije okreće energetskim napicima, ni ne sluteći koliku štetu nanose svom organizmu. Srećom, za ove nezdrave napitke postoji prirodni supstituti, koji su ne samo zdraviji, već i efikasniji.
Ove 3 strategije vam mogu pomoći u borbi sa zavisnošću od energetskih napitaka© Canva / pioneer111, Iurii Maksymiv

Konzumacija energetskih napitaka povezana je sa mnogobrojnim zdravstvenim problemima, od gubitka kose, pa sve do razvoja dijabetesa i kardio-vaskularnih oboljenja. Bez obzira na sva upozorenja stručnjaka, mnogi nedostatak energije pokušavaju na nadomeste upravo na ovaj način. Ono što je dobra vest jeste da nivo energije možemo podići i na daleko zdraviji način, pridržavajući se 3 osnovne strategije, koje je u intervjuu za britanski Miror podelio nutricionista Rob Hobson.

Akcenat neka bude na neprerađenoj hrani

Neprerađena hrana poput žitarica celog zrna, mahunarki, voća i povrća je bogata raznim nutrijentima, a naročito ugljenim hidratima, koji su ključni za održavanje realtivno visokog i stabilnog nivoa energije, bez naglih uspona i padova. Zahvaljujući strukturi hidrata, ove namirnice se u želucu vare duže, te je i otpuštanje energije postepeno, pojašnjava Hobson, što organizmu odgovara mnogo više. 

Što više vremena na dnevnoj svetlosti za zdrav cirkadijalni ritam

Izlaganje prirodnoj sunčevoj svetlosti je presudno za održavanje zdravog cirkadijalnog ritma, koji u organizmu reguliše brojne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje funkcije najvažnijih organa. Boravkom na dnevnoj svetlosti već od ranog jutra redukuje se lučenje melatonina (hormona spavanja), čime se telu šalje signal da je vreme da bude aktivno, a mozgu - da je vreme da se fokusira.

Konzumacija kofeina treba da bude promišljena

"Kofein je, kada se konzumira promišljeno, veoma koristan alat za postizanje bolje koncentracije i većeg nivoa energije", navodi Hobson i sugeriše da bi svako od nas trebalo da ga posmatra kao personalnog asistenta koji će biti angažovan onda kada nam je to potrebno. Kontrolisanim unosom kofeina postiže se stabilizacija energije tokom dana i sprečavaju velike oscilacije koje naš organizam iscrpljuju.

image