Magazin

Deca su posebno osetljiva na ekstremne vrućine: Jako je važno pridržavati se ovih saveta

Topli dani koje smo svi toliko dugo čekali konačno su stigli, ali su sa sobom doneli i mnogobrojne rizike po zdravlje, od opekotina, pa sve do toplotnog udara. Najmlađi su, kao i obično, na ovako ekstremne uslove, najosetljiviji, pa je na roditeljima važan zadatak: da svoju decu sačuvaju od posledica velikih vrućina.
Deca su posebno osetljiva na ekstremne vrućine: Jako je važno pridržavati se ovih saveta© Canva / Sunny Studio

Niko nije imun na ekstremno visoke temperature, ali su mališani na njih naročito osetljivi. Razlog za to jeste potpuno drugačija termoregulacija nego kod odraslih ljudi. "Dečija tela proizvode toplotu brže nego tela odraslih, a uz to im treba i više vremena da se rashlade", upozorio je doktor pedijatrije, Danijel Gandžijan u intervjuu za portal Jahu Lajf.

Šta može biti od pomoći mališanima u vrelim letnjim danima

Zbog toga je izlazak u šetnju ili na igralište sa decom u sred letnjeg perioda pravi izazov, kako za njih tako i za njihove roditelje. O čemu treba posebno voditi računa tokom vrelih dana i kako zaštiti mališane od velikih vrućina i potencijalnih negativnih posledica boravka napolju?

Adekvatna garderoba

Veoma je važno da deca budu obučena na odgovarajući način kada su napolju velike vrućine. To podrazumeva široku garderobu koja minimalno prianja telu i koja je izrađena isključivo od prirodnih materijala, u idealnom slučaju u bojama koje ne privlače Sunčeve zrake.

Hidratacija se ne sme zanemariti

"Vodite računa o tome da sete pije što više tečnosti tokom boravka napolju", savetuje doktor pedijatrije Trejsi Zaslou. Flašica vode (sa ukusom ili bez) bi trebalo da vam uvek bude pri ruci, a dobro bi bilo i da mališani pojedu poneko parče lubenice, dinje ili recimo krastavca, koji su bogati vodom. 

Tuširanje mlakom vodom ili nošenje pokvašenog peškirića

Ukoliko imate priliku, dobro bi bilo s vremena na vreme dete istuširati mlakom vodom, kako bi se temperatura tela spustila. Ukoliko ste, pak, u gradu ili na igralištu, gde nema uslova za tuširanje, od pomoći može biti nakvašen prškirić kojim ćete prebrisati dete kako bi se ono makar malo rashladilo.

Na ove stvari posebno obratite pažnju

Boravak napolju u vreme najvećih vrućina bi trebalo izbegavati kada god je to moguće, ali ukoliko ste se već našli na otvorenom, postarajte se da maksimalno zaštitite mališane, bilo da ste na igralištu, u parku ili u dvorištu kuće.

Uvek proverite da li je neki predmet vreo

Tobogani, ljuljaške, ogradice, tramboline i ostali predmeti koji su napravljeni od metala ili drveta se na suncu mogu usijati, pa je jako važno da proverite da li su oni vreli pre nego što pustite decu da se na njima igraju. "Dečija koža je osetljivija i oni se lako mogu opeći", upozorio je doktor Gandžijan.

Krema sa zaštitnim faktorom je imperativ

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom sačuvaće kožu mališana od štetnog Sunčevog zračenja, ali i pomoći im da se rashlade makar malo tokom njenog nanošenja. Postarajte se da odaberete kremu sa što većim SPF faktorom za što bolju zaštitu, i ne zaboravite da im i pored toga stavite na glavu šešir ili kačket za dodatnu zaštitu lica i vrata. 

Neka kola u dvorištu uvek budu zaključana

Otključan automobil može predstavljati izuzetan rizik po život dece, naročito ukoliko su ona već dovoljno velika da sami mogu da otvore vrata i uđu u kola. Za tren oka se može desiti da mališani uskoče u automobil i zatvore vrata, a budući da su temperature u kolima često i za 20 stepeni više nego napolju, može doći do gušenja ili toplotnog udara.

image