Magazin

Dva burgera su bolja od jednog burgera i pomfrita, smatraju nutricionisti

Burger i pomfrit važe za savršenu kombinaciju, makar po mišljenju ljubitelja brze hrane. Ali, ako se pitaju naučnici, to je daleko od idealnog "para".
Dva burgera su bolja od jednog burgera i pomfrita, smatraju nutricionisti© Canva / George Dolgikh

Opšte je poznato da je brza hrana izuzetno štetna po naš organizam, budući da redovna konzumacija ovih namirnica može izazvati raznorazna oboljenja, od dijabetesa tipa 2, pa sve do ozbiljnijih kardio-vaskularnih bolesti. Ukoliko, pak, nema drugog izbora nego pojesti brzu hranu, nutriiconisti savetuju pridržavanja jednog "zlatnog pravila".

Zbog čega su 2 burgera bolja od kombinacije burgera i pomfrita

Iako će zvučati neverovatno, kombinacija burgera i pomfrita je mnogo gora od obroka koji se sastoji od 2 burgera, sugeriše naučnica Emili Fild. A sve zbog sastojaka ovih obroka. Naime, glavni sastojci burgera su proteini,koji se nalaze u mesu i koji pružaju osećaj sitosti, ugljeni hidrati, koji daju energiju, i masti, koje su tu da potpomognu proces apsorpcije vitamina i minerala.

Sa druge strane, u prženim kromipirićima se pretežno nalaze samo ugljeni hidrati (koji su glavni sastojak krompira), kao i velika količina masti u kojoj se oni prže, dok proteina gotovo da i nema. Samim tim - i osećaj sitosti će nestati pre nego da ste umesto pomfrita naručili još jedan burger.

Pravilan unos nutrijenata je odgovornost svkoga od nas

Balansiranje nutritivnih vrednosti je po mišljenju mnogih veoma mukotrpan proces, ali u stvarnosti on uopšte ne mora biti toliko zahtevan. Sve što je potrebno jeste razumevanje toga šta je organizmu potrebno i kreiranje obroka u skladu sa time. "Ljudi bi trebalo da pristupe hrani tako da to bude u skladu sa potrebama organizma", navela je Emili Fild u intervjuu za Biznis Insajder.

Dakle, ukoliko je nekome potrebno više proteina zbog povećane fizičke aktivnosti i želje za igradnjom mišića, ishranu treba prilagoditi upravo tome i u nju uključiti što više namirnica koje sadrže ovaj nutrijent. Isto tako, ukoliko su nekom organizmu potrebnije masti, ishrana bi trebalo da se prilagodi tome, uz to da se prilikom odabira namirnica biraju one koje sadrže zdrave masti.

image