Previše "partijanja" u 20-im godinama dugoročno negativno utiče na naš mozak
Prvi susret sa alkoholnim napicima najčešće se dešava baš u pubertetu, i to obično na proslavama punoletstva. Tada je konzumacija ovakvih napitaka i zvanično dozvoljena (jer se u većini zemalja upotreba ovih pića dopušta tek sa navršenih 18 godina), pa se većina tinejdžera baš u tom uzrastu prepušta ovom "zadovoljstvu". Međutim, prečesta konzumacija alkoloha, a naročito obeznanjivanje od pića na žurkama, može imati niz negativnih posledica po zdravlje.
Opijanje i "ludovanje" na žurkama sa sobom nosi značajne rizike dugoročne prirode
Gubici svesti od opijanja alkoholom mogu dovesti do dugoročnih posledica i odraziti se na sposobnost učenja, pamćenja i prepoznavanja lica, pokazala je nova studija koju su sproveli naučnici DiBejki medicinskog centra u Hjustonu. "U realnom životu, oni koji su se u mladosti češće opijali, imaju neuporedivo niže performanse u učenju, a kasnije i poslu, a primetne su i poteškoće u socijalnim interakcijama", istakla je Sara Lokrivic, student neuropsihologije koja je učestvovala u istraživanju, prenosi Njujork Post.
Tolerancija na alhokol je individualna
Kao i u svemu ostalom, i u toleranciji na alkoholna pića postoje nijanse. Drugim rečima, jednaka količina alkohola na svakoga deluje drugačije: neki već posle jednog pića osećaju blagu opijenost, dok drugima za isti osećaj trebaju 2, 3, a nekada i više pića. I dok male količine alkohola ne mogu izazvati dramatične posledice ukoliko se on konzumira retko, takozvano "bindžovanje" alhokola itekako se može odraziti na organizam. "Može se desiti da se mladi potpuno obeznane i da se u njihovom mozgu ni ne stvori svest o tome da su preterali sa alkololom", upozorava Lokrivic.
Neki ljudi su genetski predisponirani ka intoleranciji na alkohol
Intolerancija na alkohol je najčešće stvar genetike i nastaje kada organizam nije u stanju da na adekvatan način razloži toksine koji se nalaze u alhokolu. U kombinaciji sa drugim sastojcima pića, poput sulfita, konzervansa i histamina, oni se u telu fermentišu, izazivajući niz neželjenih reakcija poput glavobolja, mučnine i povraćanja. Ima i drugih simptoma, manje očekivanih simptoma: pojavljivanje osipa na koži, zapušenost nosa i izražena pospanost su samo neki od njih, ali mnogi na ovo jednostavno zatvore oči, misleći da nikako nije povezano sa pićem, prenosi Njujork Post.