Magazin

Pravilno čuvanje žestine: Kako da alkoholna pića zadrže ukus i kada mogu da se "pokvare"

Postoji rigorozan pristup čuvanju vina i piva, koji bi trebalo da se konzumiraju ubrzo nakon otvaranja, dok se žestoka pića mnogo duže skladište (i ređe piju). Poznato je da ovi napici mogu da se čuvaju neotvoreni godinama, ali da li to znači svi imaju isti rok trajanja? I da li se to menja nakon što se boca otvori? Evo kako da vam žestina ne izgubi aromu i ostane idealna za konzumiranje.
Pravilno čuvanje žestine: Kako da alkoholna pića zadrže ukus i kada mogu da se "pokvare"© Freepik/freepik

Srećom, za razliku od vina ili piva, destilovana žestoka pića su napravljena da traju dugo, jer većina često sadrži više od 40 odsto alkohola po zapremini, a alkohol je konzervans.

Međutim, alkohol zaista može da se "pokvari", pre svega jer se arome i ukusi mogu pogoršati tokom vremena. Ipak, postoje načini da se pobrinete da vaš alkohol traje duže, kao i da znate kada je vreme da ga bacite.

Prvi i verovatno najefikasniji trik je da kupite manje boce. Mala boca vam omogućava da konzumirate ceo proizvod pre nego što počnu da mu se menjaju ukusi i u arome. Takođe, još jedna prednost kupovine malih boca je da možete probati nešto novo svaki put.

Ali uglavnom ne postoji veliki izbor malih boca, tako da je najbolje pobrinuti se da svu žestinu koju imate pravilno čuvate i konzumirate dok kvalitet ne krene da pada.

Na primer, votka traje zauvek, a iako nema stvarnog rizika od isteka roka trajanja ili oksidacije, mogli biste poboljšati celokupno iskustvo konzumiranje ako obratite pažnju na način na koji je čuvate. Iako je za ovo piće najmanja verovatnoća da će se vremenom razgraditi, preporučljivo je da se drži u frižideru.

Takođe, obratite pažnju na to kako je služite - nemojte da vrhunsku votku služite odmah iz frižidera. Kvalitetne votke imaju suptilne ukuse i arome, koji postaju prigušeni kada se serviraju previše hladni.

Zatim, viski, burbon ili škotski viski mogu imati blagu promenu u ukusu ako se drže zatvorene predugo, tako da je verovatnije da ćete jednostavno propustiti najbolje vreme za piće.

Neohlađeni, filtrirani, stari proizvodi poput ovih mogu se zamutiti ako boce nisu pravilno zapečaćene. Ovako se takođe omogućava isparavanje alkohola i može doći do koagulacije masnih kiselina u napitku. Iako vam zamućeni viski neće naškoditi, neće biti najukusniji.

Međutim, kada otvorite bocu, rok trajanja se pomera. Mirisi i ukusi otvorenih boca viskija će se pogoršati nakon otprilike godinu ili dve, dok će se pića poput singl malt viskija pogoršati nakon samo šest meseci do godinu dana.

Ako su pravilno zapečaćeni, pića kao što su tekila i meskal imaju nizak rizik od oksidacije - iako vremenom mogu postati mutni. Obavezno ih čuvajte dalje od direktne sunčeve svetlosti, na sobnoj temperaturi ili hladnije, da biste izbegli isparavanje,

Dobro ih zatvorite tako da bilo kakve arome iz vazduha ne mogu da se pomešaju s njima, a većina tekile i meskala najbolje je konzumirati u roku od godinu dana od otvaranja.

Džin treba čuvati na sobnoj temperaturi na tamnom mestu, a isparavanje može dovesti do oštrog i gorkog ukusa, kao i promene boje ili zamućenja. Savetuje se da konzumirate džin u roku od godinu dana nakon otvaranja.

Beli rum će trajati duže ako se dobro zatvori i čuva na hladnom i tamnom mestu. Rumovi koji duže stoje, s druge strane, mogu vremenom potamniti - iako je to uglavnom samo kozmetička promena. Većina starih rumova će početi da gubi ukus nakon otprilike šest meseci, a svežiji rum je najbolje konzumirati u roku od godinu ili dve.

Kada su u pitanju likeri i vermuti, postoji mnogo varijacija - ali većina je obično obogaćena ili zaslađena, što može izazvati oksidaciju bržim tempom. Na primer, likeri od kafe mogu se čuvati na sobnoj temperaturi sa dugim rokom trajanja, zbog visokog sadržaja šećera i alkohola, koji deluju kao konzervansi, prenosi "Njujork post".

image