Popularni sajt koji u fokus stavlja gastronomiju i jela širom sveta, Taste Atlas, sačinio listu najboljih poslastica koje dolaze iz naše zemlje, a prvo mesto zauzima, vazdušasta i preukusna krofna. Ovaj nezamenljiv dezert, sačinjen brašna, kvasca, mleka, jaja, šećera i ulja, može biti punjen ili preliven različitim nadevima, a svakako da su među ominjenim džem, prah šećer, krem.
Odmah iza krofni se nalaze knedle sa šljivama ili gombice, koje se prave od krompira, jaja i brašna i naravno šljiva.
Trećeplasirane su šnenokle, neobičan dezert od jaja, šećera, brašna i vanil šećera, a za čiju popularnost kod nas je posebno zaslužna glumica Milena Drvić, čiji je lik Dušice stalno nudio šnenokle u kultnoj seriji "Metla bez drške".
Na listi su se našle i torte, kao i ruske šubare, ali izgleda da su mnogim posetiocima sajta bili veoma primamljiva razna slatka.
Evo kako izgleda celokupna:
1. Krofne
2. Knedle sa šljivama
3. Šnenokle
4. Reforma torta
5. Vasina torta
6. Ruske šubare
7. Slatko od kajsija
8. Slatko od smokve
9. Slatko od jagoda
10. Slatko od dunja
11. Makovnjača
12. Slatko
13. Lenja pita
14. Slatko od višanja
15. Rezanci sa makom
16. Vojvođanski koh
17. Slatko od ruže
18. Slatko od lubenice
19. Herovke
20. Pupinova pita
21. Slatko od trešanja
22. Fontoš kolač.
Rangiranje hrane se zasniva na ocenama publike Tejst Atlasa, sa nizom mehanizama koji prepoznaju stvarne korisnike i koji ignorišu botove. Za listu "22 najbolje srpske poslastica" zabeležene su 1.703 ocene, od kojih je 1.177 sistem prepoznao kao legitiman, a rangiranje ne treba posmatrati kao konačni globalni zaključak o hrani. Svrha je da se promoviše odlična lokalna hrana, uliju ponos na tradicionalna jela i pobudi radoznalost za jela koja niste probali, pojašnjavaju na sajtu Tejst Atlas.