Magazin

Da li je vaš smeštaj za odmor prevara? Obratite pažnju na ova 3 znaka upozorenja

Traženje i rezervisanje apartmana na moru ili u novom gradu za letovanje je uzbudljivo iskustvo, ali ono što ga može upropastiti je kada vaša očekivanja ne budu ispunjena, ili gore - ako ste prevareni, ako ste morali da platite za rezervaciju apartmana koji uopšte ne postoji, koji je uživo neuporedivo lošiji nego na slikama... Da vam odmor ne bi propao, potražite ove tri "crvene zastavice" u oglasima koje vam mogu biti znak da je bolje da određeni apartman preskočite.
Da li je vaš smeštaj za odmor prevara? Obratite pažnju na ova 3 znaka upozorenja© Freepik/freepik

Rezervisanje apartmana za letovanje često može biti nepredvidivo. Sigurno je da se vlasnici trude da mesto prikažu u što boljem svetlu, da istaknu sve pozitivne strane. Ovo je razumljivo, ali ima i slučajeva gde ovo odlazi u ekstrem, toliko da postaje klasična prevara.

Tada možete izgubiti vreme, novac, strpljenje - pa je odmor, koji je trebalo da bude opuštajuć, postao noćna mora. Ako ovo ne želite, dobro pazite na ove tri "crvene zastavice":

Niske cene

Ako cena na sajtu deluje neobično nisko, skoro previše dobra da bi bila istinita, verovatno je to prevara. Cena koja deluje kao da ste je dobili nekom "neverovatnom srećom" je veliki znak da nešto nije u redu, koji ne bi trebalo da ignorišete. To može značiti da apartman nije onakav kako je opisan i prikazan na fotografijama, možda je lokacija na kojoj se nalazi nebezbedna, a možda čak ni ne postoji.

Isti smeštaj na više oglasa 

Smeštaj koji se pojavljuje u više oglasa, a na kojima su postavljene različite cene je takođe crvena zastava. Ovo prevaranti mogu da rade u nadi da će udvostručiti rezervaciju, pa iznajmiti onome ko bi platio najvišu cenu. Tada mogu i otkazati vašu rezervaciju u poslednjem trenutku, da bi prihvatili "bolju" ponudu.

Ponekad se prevara može pojaviti i takozvano "fantomsko iznajmljivanje". U ovom slučaju prevarant kreira potpuno lažan oglas, koristeći lažnu adresu i ukradene fotografije, a čak i zakoniti vlasnici nekretnina mogu postati žrtve fantomskog iznajmljivanja. Prevaranti koriste prazne kuće ili hakuju legitimne oglase, preusmeravajući uplate na sopstveni račun.

Sumnjive fotografije

Svi stručnjaci za digitalnu bezbednost rekli su da se isplati odvojiti vreme da se dobro pregledaju fotografije na oglasima za apartmane. Tražite slike koje su previše uglađene ili liče kao da pripadaju nekom profesionalnom fotografu. Ako fotografije izgledaju previše dobro da bi bile istinite ili se ne poklapaju sa opisom, najbolje je da ih sami proverite. 

Naravno, postoje i vlasnici koji unajmljuju profesionalce da naprave atraktivne fotografije, ali to ne znači da se ovo podrazumeva za sve oglase.

Da biste bili sigurni, fotografije jednostavno unesite u internet pretraživač, kao što je Gugl, pa ako iste fotografije postoje na drugim sajtovima, to može biti znak da je u pitanju prevara. Ovako čak možete pronaći i njihov originalni izvor.

Ova lista crvenih zastavica ne bi trebalo da bude jedini oslonac, ali ovo su najočiglednije stvari koja treba izbegavati. Da biste bili još sigurniji, dodatne korake koje možete preduzeti su:

  • Traženje adrese na aplikaciji za mape: Ako se adresa koju ste uneli nigde ne pojavljuje, to je takođe veliki znak upozorenja. Tada obavezno pretražite i fotografije, jer apartman moda ne postoji.
  • Čitanje recenzija: Iako i ovo može biti uređeno da bi vas prevarant lakše obmanuo (na primer, svi komentari su dugački i pozitivni), izdvojte nekoliko minuta da prelistate utiske ostalih gostiju, posebno ako ih ima mnogo (jer je tako teže prevarantu da ih sve pregleda, izbriše negativne...). Možda vam za oko zapadnu korisne informacije.
  • Opis apartmana: Nekoliko grešaka u pisanju ili kucanju se mogu oprostiti, ali ako imate problema da razumete šta piše u opisu oglasa, onda može biti lažan. Takođe je dobra ideja da tražite fraze ili reči koje imaju za cilj da sakriju pravu prirodu imovine: Na primer, ako piše "živo, urbano okruženje", to možda znači da se apartman nalazi u bučnom i preaseljenom delu grada.  
image