Magazin

Ananas na trofeju, loptice iz frižidera, jagode sa šlagom: Zanimljive činjenice van terena Vimbldona

"Sastanak u tenisu na travi, otvoren za sve amatere" je bila prvobitna ideja ovog turnira. Danas ga čine teniseri i teniserke obučeni u belo, gospođe sa šeširima i gospoda u polo majicama koji prate sa tribina prebacivanje loptica, dok se služe jagodama sa šlagom. I ove godine početak leta obeležava najstariji teniski događaj na svetu, Vimbldon. Počeo je 1. jula i trajaće dve nedelje, a pored neizvesnih nadmetanja, obeležavaju ga zabavne činjenice koje se sastavni deo njegovo zanimljive istorije.
Ananas na trofeju, loptice iz frižidera, jagode sa šlagom: Zanimljive činjenice van terena VimbldonaGetty © Sean M. Haffey / Staff

Teniski turnir u Vimbldonu je više od teniske igre i uveliko je institucija i priča za sebe - "na travi" se održavaju najuzbudljiviji mečevi, obaraju se rekordi, nostalgično se gleda na legende ovog sporta. Na njemu prisustvuju poznate ličnosti i članovi kraljevske porodice, a milioni ljudi širom sveta prate putem televizijskih prenosa mečeve. Ovaj sportski događaj jeste po mnogima najprestižniji i najugledniji grend slem, a usputne stvari i činjenice koje ga "prate" posebno interesantne.

Ali, krenimo redom.

Prvo prvenstvo je održano 9. juna 1877. godine, čime je Vimbldon postao najstariji teniski turnir na svetu. Ali bilo je prilično drugačiji od turnira koji danas poznajemo i reklamiran kao "sastanak u tenisu na travi, otvoren za sve amatere" - i da, svi su mogli da uđu.

Mnogo teniskih loptica se koristi na događaju

Na Vimbldonu se koristi oko 54.000 teniskih loptica, koje se pregledaju i zamenjuju na svakih sedam do devet poena da bi bile u optimalnom stanju. Kada se ne koriste, teniske loptice se drže u frižideru kako bi se održala konzistentnost odbijanja svake lopte i da bi izgledale besprekorno.

Strogi kodeks oblačenja

Jedna od uočljivih karakteristika Vimbldona je izuzetno strog kodeks oblačenja kojeg igrači moraju da poštuju. Tradicija bele opreme datira iz 19. veka, kada su igrači nosili belu garderobu da bi izbegli mrlje od znoja na odeći jarkih boja. Čak i na mala odstupanja se reagovalo - 2013. godine je Rodžer Federer zamoljen da promeni obuću samo zato što je imala narandžaste đonove. Sada pravila nisu tako striktna, te se dogodi da igrači nosi neke šare ili smelije boje na terenu i van njega.

Jagode i šlag su neophodni kao teniski reket

Ovaj jednostavan, a tako neodoljiv dezert je nezaobilazan na turniru. A jedna zanimljivost u vezi ove poslastice datira od pre sedam godina kada je posetiocima posluženo čak 23 tone jagoda i 7 hiljada litara šlaga. Porcija od 10 jagoda (minimalno) i šlaga košta 2 i po funte i cena je nepromenjena od 2013. godine. Jagode prve klase, sa farmi u Kentu, beru se u 4:00 ujutro na dan kada se prodaju na Vimbldonu.

Iako nema zvaničnog objašnjenja sa Vimbldona o tome zašto je ovo klasično voće ponuđeno publici, postoji nekoliko potencijalnih teorija.

Prva je sasvim jednostavna - prvo prvenstvo 1877. održano tokom britanske sezone jagoda, čiji je vrhunac u junu i julu.

Neki istoričari, međutim, imaju drugu teoriju i veruju da je sada klasična kombinacija postala dobitna jer su je nekada konzumirali članovi kraljevske porodice. Poreklo ove poslastice se pripisuje kancelaru kralja Henrija VIII, kardinalu Tomasu Volsiju, tokom ranog 16. veka. Legenda kaže da kada je kralj posetio Volsijev dom u Hempton Kortu, nedaleko od Vimbldona, kancelarov kuvar je poslužio šumske jagode sa šlagom kao desert. S obzirom da je ovaj dezert konzumirao kralj, ova kombinacija voća i šlaga postala je jako popularna.

Potrebno strpljenje, mečevi mogu da traju danima

Mečevi mogu da traju satima i satima - a ponekad čak i danima. Podsetićemo se kada je 2010. godine, Džon Izner iz Sjedinjenih Država pobedio Francuza Nikolasa Maia. Igra je trajala 11 sati i pet minuta i igralo se 3 dana.

Devojčice i dečaci sa loptama

Na prenosima možemo da vidimo kako devojčice i dečaci odlaze po loptice koje završe van igre. Njihov posao ne bi trebalo olako shvatiti, jer moraju da urade test kako bi organizatori bili sigurni da mogu da stoje potpuno mirno najmanje 3 minuta. Od svakog učesnika se tada očekuje da prisustvuje nedeljnim treninzima od 2 i po sata i moraju da budu precizni, disciplinovani i brzi, piše Evanevanstours.

Da li su dečaci i devojčice plaćeni?
Cena dvonedeljnog rada na turniru 2015. godine bila je 200 funti po dečaku ili devojčici, a takođe im je bilo dozvoljeno da zadrže elegantne teniske uniforme brenda Ralf Loren koje su nosili tokom šampionata.

Ananas na vrhu trofeja

Portparol Muzeja Vimbldona je pre izvesnog vremena rekao da priča o poreklu ovog voća na trofeju sadrži "vrlo malo činjenica", a da je jedno razumno objašnjenje to da je ananas nekada bio retkost, znak časti i bogatstva u društvu.

image