Magazin

"Magičan" mač Eskalibur star 1.300 godina misteriozno nestao na jugu Francuske

Francuska verzija mača Eskalibur, koji je više od jednog milenijuma bio zaglavljen u jednoj steni u Rokamaduru na jugu Francuske misteriozno je nestao. Francuska policija pokrenula je istragu, a stanovnici grada Rokamadura se nadaju da će u skorije vreme biti pronađen.
"Magičan" mač Eskalibur star 1.300 godina misteriozno nestao na jugu Francuske© Youtube / Global Lens

Stanovnici grada Rokamadur od juče su "na nogama" nakon što je njihova najveća turistička atrakcija misteriozno nestala. Ukradeni mač, zvani Durandal, pripadao je vitezu Karla Velikog i prema legendi bio je najoštriji mač ikada napravljen, pa stoga i neuništiv. Međutim, postavlja se pitanje ko je uspeo da ga ukrade, budući da se je on bio ugrađen 10 metara iznad zemlje, na izrazito nepristupačnom terenu? Za odgovorom traga francuska policija.

Za "magičnim" Eskaliburom traga čitav grad

Prema lokalnom narodnom predanju, mač je pripadao Rolandu, legendarnom vitezu koji se borio za Karla Velikog u osmom veku, a njegova magična svojstva opisana su i u Pesmi o Rolandu iz 11. veka. Kako legenda kaže, Durandal je Karlu Velikom predao anđeo pre nego što je on došao u Rolandovo vlasništvo.

Pre svoje herojske smrti, Roland je pokušao da razbije sečivo o stene kako bi sprečio svoje neprijatelje da ga dobiju - ali u tome nije uspeo. Zatim je bacio mač u vazduh, a on je leteo stotinama milja pre nego što je sleteo na liticu kod svetilišta posvećenog Devici Mariji u Rokamaduru, u kojoj je i ostao zaglavljen sve do danas.

Veruje se da su se u njemu čuvali i zub Svetog Petra, krv Svetog Vasilija i kosa Svetog Denisa. Gradonačelnik Rokamadura Dominik Lenfant rastrojeno je izjavio je da je čitav grad razoren: "Kao da je ukraden deo grada, sudbine našeg sela i ovog mača su isprepletene", rekao je on u intervjuu za britanski Telegraf.

image