Traka za trčanje i eliptični trenažer: Koja kardio sprava je bolja za vas

Bilo da ste počeli kario treninge u teretani ili planirate da kupite spravu za kućnu upotrebu, verovatno vam nije toliko jednostavno da odaberete između trake za trčanje i eliptičnog trenažera. Obe sprave imaju svoje prednosti, ali donose i određen rizik, a evo kako da znate koji je pravi izbor za vas.

Odluka između kupovine eliptičnih sprava i traka za trčanje je velika, posebno ako planirate da se ozbiljno posvetite kardio treningu. Pre nego što uložite vreme i novac u bilo koju, najbolje je da znate osnovne razlike između njih.

Eliptični trenažer naspram trake za trčanje: Šta treba znati

Iako se obe smatraju mašinama za kardio, zapravo postoji dosta različitosti - trake za trčanje vam omogućavaju da hodate, ili trčite u fiksnom (i obično kontrolisanom vremenu) prostoru, na način koji vam omogućava da kontrolišete svoju biomehaniku. Drugim rečima, nastavljate da se krećete prirodno - dužina vašeg koraka, udar stopala, unutrašnja ili spoljašnja rotacija ili kretanje vaših zglobova, ugao trupa i bočni korak ili kretanje tela su pod vašom kontrolom.

Eliptični trenažer, s druge strane, ograničava prirodno kretanje vašeg tela. Obrtaji nožnih pedala se kreću po fiksnom ili skoro fiksiranom obimu, a vaša stopala ostaju stabilna na pedalama, dok vas mašina vodi putem koji je kreiran za vas. Rezultat je više kontrolisano vežbanje (što ima svoje prednosti), ali je ovo obrazac kretanja koji se prilično razlikuje od hodanja ili džogiranja napolju.

Da biste bolje procenili koja sprava može da bude korisnija za vas, pogledajte listu prednosti, ali i nedostataka obe mašine:

Prednosti eliptičnih mašina

Bolje za zglobove

Jedini razlog zašto je eliptična mašina izmišljena bio je da obezbedi trening celog tela sa malim uticajem koji imitira trčanje. Vežbe sa malim uticajem (one koje ne izazivaju udarce, poput vožnje bicikla, veslanja ili plivanja) manje utiču na zglobove, što ih čini dobrim izborom za one koji imaju bol ili povrede, posebno u zglobovima, kolenima ili kukovima. Ovo takođe može biti idealno za ljude koji imaju veću telesnu težinu.

Priroda eliptične mašine sa malim uticajem takođe je čini dobrom opcijom za unakrsne treninge za ljude koji mnogo trče. Povrede od prekomerne upotrebe trake su uobičajeni problem za one koji to često rade, tako da dodavanje nekoliko treninga eliptičnog treninga nedeljnom rasporedu može pomoći da se smanji učestalost povreda.

Može angažovati više mišićnih grupa

Dok vaše noge, gluteusi i trbušnjaci najviše rade kada koristite traku za trčanje, mnogi eliptične sprave se razlikuju iz jasnog razloga: pokretanje ruku. Guranje i povlačenje upravljača uključuje vaše ruke, ramena i leđa, pretvarajući eliptičnu mašinu u trening za celo telo. Ovo je dodatno naglašeno kada promenite nivo otpora mašine, zahtevajući više angažovanja mišića za aktivno pomeranje upravljača.

Telo takođe ima značajniji kardiovaskularni odgovor kada se uključe i ruke. Drugim rečima, vaš broj otkucaja srca i druge kardiovaskularne mere se više povećavaju kada izvodite i vežbe za gornji deo tela.

Opcije za promenljiv otpor i pedaliranje unazad

Skoro sve verzije sprave vam omogućavaju da prilagodite otpor pokreta. Povećanjem nivoa otpora možete jače raditi svoje mišiće, na kraju izgraditi više snage s vremenom i upotrebom. Neke eliptične mašine vam omogućavaju da promenite dužinu ili pravac koraka, dajući vam priliku da pedalirate unazad, a ovaj pokret pedaliranja unazad zapravo radi na različitim mišićima i može vam dati bolju rutinu vežbanja.

Nedostaci eliptičnih mašina

Vežbe sa malim uticajem ne podržavaju zdravlje kostiju

Dok je vežba sa malim uticajem odličan izbor za one sa bolovima u zglobovima ili povredama, postoji jedan element koji joj nedostaje: sposobnost da se podrže i razviju jake kosti. Dok hodanje, trčanje, trčanje i preskakanje užeta izazivaju "lupanje" koje pomaže u promovisanju ćelijske aktivnosti izgradnje kostiju, priroda eliptičnih trenažera uklanja ovaj uticaj. Za pojedince sa rizikom od osteopenije ili osteoporoze, važno je uključiti vežbe sa većim uticajem kako bi se sprečilo slabljenje kostiju tokom vremena.

Može biti izazov za one koji se bore sa ravnotežom

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir kada koristite eliptičnu mašinu je gubitak kontrole, do kojeg dolazi kada mašina upravlja vašim kretanjem. Ako se borite sa ravnotežom ili koordinacijom, ili ste iskusili padove u prošlosti, pokretne pedale mogu biti izazov. Ako odlučite da koristite eliptičnu mašinu, možda ćete želeti da se držite za fiksne ručke (umesto pokretnih), kako biste održali ravnotežu dok se navikavate na vežbu. Eliptični trening vam takođe neće pomoći da razvijete ravnotežu i koordinaciju na isti način na koji bi to učinila traka za trčanje ili hodanje/trčanje napolju.

Nije savršen izbor ako trenirate za trku ili svakodnevnicu

Eliptična mašina je odlična opcija za unakrsno treniranje ako ste trkač, ali ne bi trebalo da se koristi kao primarni alat za trening za trku. To je zato što eliptični obrazac pokreta nije potpuno isti kao pokret trčanja, tako da su mišići koji se angažuju malo drugačiji.

Ova sprava isto tako ne prelazi ni u svakodnevni život - iako je odlično sredstvo za izgradnju kardiovaskularne izdržljivosti, kao i neke mišićne izdržljivosti, ali nema direktan funkcionalni prelaz u vaše svakodnevne aktivnosti.

Prednosti traka za trčanje

Vežbe sa opterećenjem mogu poboljšati zdravlje kostiju

Izvođenje vežbi sa opterećenjem jedan je od najboljih načina za očuvanje ili izgradnju gustine kostiju. Hodanje i trčanje, bilo na traci za trčanje ili napolju, sve su proverene metode za vežbanje koje čuva ili poboljšava zdravlje kostiju. Dok vaše telo "udara" o traku za trčanje, traka "uzvraća udarac", a postoje i sile koje putuju kroz sve vaše kosti, zglobove, tetive i mišiće. Kada se to uradi kako treba, možete koristiti ove sile da pomognete svom telu da poveća gustinu kostiju i poboljša snagu i izdržljivost mišića.

Kontrolisano okruženje za trening za trke

Ako visoke temperature ili obilne padavine čine trčanje na otvorenom nemogućim, korišćenje ove sprave u zatvorenom prostoru je uvek dobra opcija. Isto tako, trening na traci olakšava upravljanje tempom, razdaljinom i napretkom ka ličnim ciljevima, tako da ne zavisite od okoline.

Mnogo prostora za varijabilnost u vežbanju

Sa rasponom podešavanja brzine i nagiba, treninzi na traci za trčanje su skoro beskonačno podesivi. Možete čak i da podesite tempo da biste omogućili hodanje unazad ili iskorake. Trake za trčanje rade jednako efikasno za početnike koji započinju novu rutinu hodanja, ali i za iskusne sportiste koji postavljaju svoj lični rekord na sledećoj trci.

Dobro za izgradnju snage nogu

Ako je jedan od vaših primarnih ciljeva da izgradite snagu i izdržljivost nogu, trake za trčanje su bolja opcija. Ovo je posebno tačno ako planirate da koristite podešavanja nagiba ili dodate intervale sprinta svojim vežbama, pošto su gluteusi, kvadricepsi, tetive kolena i listovi veoma angažovani kada hodate po brdima ili trčite većim brzinama.

Nedostaci traka za trčanje

Može biti teže za zglobove

Hodanje ili trčanje na traci za trčanje smatra se vežbom sa opterećenjem, što znači da su vaši mišići, kosti i zglobovi odgovorni za nošenje težine vašeg tela dok se krećete. Ovo je naglašeno kada izvodite vežbe sa većim uticajem, poput džogiranja ili trčanja. Iako je vežbanje sa opterećenjem fantastično za vaše kosti, može biti teško za zglobove, posebno ako imate istoriju povreda donjeg dela tela.

Može biti manje bezbedno

Dok je traka lako dostupna i generalno bezbedna za većinu pojedinaca, ako padnete, veća je verovatnoća da ćete se povrediti. Ovo je posebno tačno ako padnete sa trake za trčanje kada se krećete brzim tempom ili ako padnete na pokretni pojas, što može izazvati ozbiljne opekotine. Važno je da uvek koristite kopče za hitne slučajeve kada vežbate na traci za trčanje, kako biste osigurali da se traka za trčanje može automatski isključiti.

Manje mogućnosti za rad na gornjem delu tela

Dok su trake za trčanje fantastične za izgradnju mišićne snage i izdržljivosti u donjem delu tela, one neće učiniti mnogo za izgradnju snage i izdržljivosti u gornjem delu tela. Ako redovno koristite traku za trčanje, važno je da uravnotežite svoj trening sa rutinom za jačanje snage gornjeg dela tela.

Možete postati žrtva dosade

Ako nemate konkretan plan ili trenera koji će vas voditi, hodanje i trčanje u mestu brzo može postati dosadno za mnoge.Takođe, trčanje i brzo hodanje je teško, tako da ovo neke može obeshrabriti.

Kako izabrati između eliptične mašine i trake za trčanje

Izbor između eliptične mašine i trake za trčanje je veoma ličan. Važno je uzeti u obzir svoje prethodne ili trenutne povrede, svoj zdravstveni status, da li trenirate za maraton ili samo želite da poboljšate svoju kondiciju, koje druge oblike vežbanja redovno radite i, naravno, vaše lične preference, prenosi "Jahu lajf".

Ako vam je teško da napravite izbor, angažujte profesionalnca koji će vam pomoći u izboru, tako da dobijete najbolje rezultate i umanjite šanse za povredama.