Kosa vam je pozelenela nakon bazena? Evo zašto se to desilo i kako da joj vratite normalnu boju

Bazenska voda je najveći neprijatelj "plave" kose, koja već nakon kratkog vremena u vodi poprima zelenkaste nijanse. Kako sprečiti ovu pojavu i može li se išta uraditi ukoliko vlasi već pozelene?

Osobama svetlije puti i sa plavom kosom (bilo prirodnom bilo farbanom) je leti na bazenu najteže, jer osim što treba da vode računa o tome da ne izgore na suncu, one treba da brinu i o tome da njihova kosa ne pozeleni. Zbog čega se ovo dešava i može li se išta uraditi kako bi se predupredila ova pojava?

Zbog čega kosa pozeleni nakon boravka u bazenu

Mnogi za ovu pojavu krive hlor koji se koristi kako bi se voda u bazenima dezinfikovala, ali on nije jedini krivac. Štaviše, da je u bazenu samo hlor, kosa verovatno ne bi pozelenela, ili bi dobila tek blagu nijansu. U stvarnosti, odgovornost za promenu boje kose snosi bakar koji je glavni sastojak sredstava za borbu sa algama. U kombinaciji sa već postojećim u vodi hlorom, bakar formira jedinjenje koje se vezuje za keratin (gradivne proteine u kosi), prouzrokujući promenu boje.

Kako sprečiti promenu boje kose tokom kupanja u bazenu

Postoji nekoliko načina kako možete pomoći svojoj kosi i zaštititi je od uticaja hemikalija iz vode. Najbanalniji način zaštite jeste nošenje gumene kape za plivanje (koju možete kupiti u svakoj sportskoj radnji) - ona će sprečiti kosu da dođe u kontakt sa vodom iz bazena, te ona neće pozeleneti. Drugi način jeste nanošenje regeneratora čija je pH vrednost viša od 7 pre ulaska u vodu, a treći - da kosu operete uz dodatak sode bikarbone.

Ima li "leka" ako je kosa već pozelenela

Srećom, čak iako ste zakasnili sa pomenutim preventivnim merama, stvari se mogu popraviti, i to uz pomoć proizvoda koje sigurno imate kod kuće. Verovali ili ne, kečap ili sok od paradajza su pravi spas za zelenu kosu: premažite vlasi ovim namirnicama, umotajte ih u providnu  kuhinjsku foliju i ostavite da odstoji između 10 i 30 minuta, a nakon toga isperite kosu.

Nega kose nakon bazena je od presudne važnosti

Alternativno, možete koristiti i sodu bikarbonu tako što ćete napraviti "pastu" od nje i njome oprati kosu. Limunov sok takođe odlično "radi posao": dovoljno je da njime premažete kosu i ostavite da tako odstoji 10 minuta pre nego što je dobro operete šamponom. Ali, ne zaboravite najvažnije - nakon boravka u bazenu i ovakvih "tretmana" važno je da vlasi nahranite kvalitetnom maskom ili pakovanjem za kosu.