U borbi sa ćelijama raka fizička aktivnost igra važnu ulogu: I 30 minuta treninga je dovoljno

Borba sa onkološkim oboljenjima je izuzetno iscrpljujuća, kako fizički, tako i psihički. Ima dana kada se pacijenti osećaju sasvim dobro, ali ima i dana kada oni jedva da i pronalaze snagu za obavljanje elementarnih stvari i obaveza. Međutim, naučna istraživanja pokazuju da je upravo fizička aktivnost ta koja igra važnu ulogu u ozdravljenju i potpomaže kako boljem osećaju ne samo "u glavi", već i u telu.

Redovna fizička aktivnost je važna za održavanje opšteg zdravlja, ali je jednako važna, ako ne i važnija, kada se organizam bori protiv onkoloških oboljenja.

Samo 30 minuta dnevno čini veliku razliku

Ona ne mora nužno biti velikog intenziteta, niti trajati kao regularan trening u uobičajenim uslovima. Naprotiv, naučnici sugerišu da je sasvim dovoljno i svega 30 minuta aktivnosti umerenog intenziteta kako bi se povećao broj ćelija imuniteta koje učestvuju u borbi sa kancerogenim formacijama.

Ovakvom zaključku švedskih i finskih naučnika, koje je objavljeno na portalu Frontiers in imunolodži, prethodilo je ekperimentalno istraživanje u kome je učestvovalo 20 pacijentkinja obolelih od raka mlečnih žlezda, starosti između 36 i 68 godina života. Njima su uzeti uzorci krvi pre i posle treninga, koji je podrazumevao okretanje pedala na sobnom biciklu.

Krvna slika pokazala značajno poboljšanje

Upoređivanjem rezultata krvne slike pacijentkinja pre i posle 30-minutne fizičke aktivnosti, naučnici su ustanovili da postoji značajne promene. Konkretno, broj jedne vrste leukocita (belih krvnih zrnaca) koje uništavaju ćelije raka se povećao. Istovremeno, broj druge vrste belih krvnih zrnaca, koji potpomažu stvaranje ćelija raka, se kod jednog dela pacijentkinja smanjio, dok je kod drugog ostao nepromenjen.

Budući da je ovo otkriveno nedavno, naučnike tek očekuju naredna istraživanja, kao i ispitivanje mogućnosti da se u budućnosti rezultati koriste kao osnova za razvijanje leka protiv raka. Do tada jedno ostaje sigurno: fizička aktivnost igra važnu ulogu kako u očuvanju zdravlja i prevenciji razvoja mnogih bolesti, tako i u lečenju oboljenja koja su već uznapredovala u većoj ili manjoj meri.