Magazin

Kako da sprečite osećaj mučnine tokom putovanja

Kada se radujete odmoru, poslednja stvar o kojoj želite da razmišljate je mučnina koju ćete možda osetiti u automobilu, autobusu, avionu ili brodu. Ovo vam može upropastiti odmor, ali to ne znači da bi trebalo samo da dopustite da se desi. Evo šta možete preduzeti da olakšate ili čak potpuno sprečite mučninu tokom vožnje.
Kako da sprečite osećaj mučnine tokom putovanja© Freepik/freepik

Putovanje može izazvati znojenje i vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i povraćanje kada postoji nesklad između onoga što vaše oči vide i pokreta koji vaš mozak registruje. Ovo se još više ističe u situacijama kada su ti pokreti nepravilni ili trzajući, a postaje još gore kada imate manje kontrole nad svojim kretanjem (na primer, dok ste na brodu).

Ako ste skloni mučnini tokom vožnje, najbolji način da to zaustavite je da preduzmete određene korake pre nego uđete u vozilo. Evo šta treba da uradite da biste sprečili mučninu pre, tokom i posle kretanja na put:

Budite vozač ili sedite na prednjem sedištu

Možda ste primetili da je manja verovatnoća da ćete dobiti mučninu kada vi vozite i kontrolišete brzinu i kretanje automobila. Ovo važi jer, kada ste na prednjem sedištu, najbliži ste putu ispred vas, kretanje automobila je u vašem direktnom vidokrugu i možete predvideti kada će doći do kretanja.

Ako ne volite da sedite za volanom (ili nemate vozačku dozvolu), postavite se tako da vam je pogled na put u visini očiju i možete da zadržite fokus na put ispred sebe. Ovo bi moglo biti suvozačevo sedište ili zadnje srednje sedište, a ako ste u avionu ili vozu, pokušajte da rezervišete mesto pored prozora iz istog razloga. Čvrsto držanje glave uz naslon sedišta takođe može pomoći.

Ne gledajte u telefon i ne čitajte knjigu

Nedostatak vizuelnih informacija (pogled izvan vašeg prozora) može pogoršati vaše simptome. Isto važi i za gledanje u telefon ili bilo koju drugu aktivnost koja ometa vašu sposobnost da gledate pravo ispred sebe i pomažete svom telu da shvati kuda se kreće. Možda putovanje bez telefona ili knjige zvuči dosadno, ali na ovaj način možete "uposliti" čulo sluha i uživati u muzici, podkastu, audio-knjizi...

Lezite, zatvorite oči i dišite

Smanjite količinu stimulacije koju vaše telo i oči dobijaju. Možda nije tako lako ležati u automobilu, ali ako nađete udoban položaj, to bi moglo smiriti vaš stomak. Pokušajte da zatvorite oči i opustite se, a možete i da radite neke vežbe dubokog disanja.

Sporo, kontrolisano disanje kroz dijafragmu može pomoći da se aktivira parasimpatički nervni sistem, koji je odgovoran za odmor i varenje, za razliku od sistema koji kontroliše reakciji "bori se ili beži". Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su usporili brzinu disanja na oko osam puta u minuti imali manje simptoma mučnine od onih koji su udisali i izdisali normalnom brzinom.

Budite hidrirani

Povraćanje i lekovi protiv mučnine vas mogu dehidrirati. Pobrinite se da konzumirate dovoljno tečnosti i otvorite prozor kako biste pustili hladan vazduh da struji na vas, ako je moguće. Jedan od simptoma mučnine takođe može biti znojenje, tako da se potrudite da unosite dovoljno vode. Izbegavajte alkohol i kofein, a takođe se pobrinite da se dovoljno naspavate, jer nedostatak zatvorenih očiju može pogoršati bolest kretanja.

Hrana protiv mučnine

Banane, krekeri i orašasti plodovi mogu biti dobar izbor za one kojima pripadne muka tokom vožnje. Ove namirnice mogu da vas zasite, barem na neko vreme, a u isto vreme nisu "teške" i neće pogoršati mučninu i neprijatan osećaj u stomaku. Pored toga, možete da pripremite čajeve ili ekstrakte od đumbira, kamilice i nane, koji imaju umirujuće dejstvo na želudac.

Lekovi protiv mučnine

Pored navedenih "uradi sam" primera, možete se osloniti i na lekove protiv mučnine. Pratite uputstva za korišćenje i u ovom slučaju nemojte biti vozač, jer od njih možete postati pospani.

Kako se oporaviti nakon dolaska

Ako i dalje osećate mučninu nakon što izađete iz automobila, onda je vreme da ponovo probate neke od prethodnih saveta, kao što su vežbe dubokog disanja. Umirite se, dajte sebi vremena da se oporavite pre nego što krenete na plažu, u šetnju ili sa bilo kojom aktivnošću.

image